Bakın Bakın Ne Öğrendim:Yenidoğan Oyunları

* Bebeğiniz dikkatle size baktığında başınızı yavaşça sağa sola sallayın. Ona bakın ve bununla birlikte onun dikkatini uyandırmak için dilinizi çıkarın. Bunu bir kaç kez tekrarlayın. Gözlerinizi gülümseyerek açıp kapayın. Bunları tekrar tekrar yapın. Tekrarlama çocukların öğrenmesinde çok yararlı ve rahatlatıcıdır. Onunla ne yaptığınız konusunda konuşun. Ona onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Kelimeleri, sözlerinizi tekrar edin ve ona adını söyleyin. O sizi anlamayacak ama kendine güvenin rahatlığını yaşayacak. Yakında sizi anlayacak da....
* Bebeğiniz sizin dışında da etraftaki nesnelere de bakmaya başlayacak. Yakın durun ve bir çıngırağı yavaşça sallayın. Şaşırarak ona bakın ve gülümseyin. Onu yavaşça bir sağından bir solundan sallayın. Çıngırakla karnına dokunun. Eğer mutlu ve istekli ise küçük yumruğunu açmaya ve elinden tutarak desteğinizle yumruğunu tutmayı deneyin.
*Yumuşak bir oyuncağı havaya kaldırın ve yavaşça ona doğru yaklaştırın. Bu harekete ses ekleyin. Huuuu gibi olabilir.Yükseltin, indirin. Sesle hareketi birlikte yapın.Yumuşak oyuncağı yavaşça aşağıya indirin ve yavaşça burnuna, karnına dokundurun. Bu ayda muhtemelen gözleri ile oyuncağı takip edemeyecektir ama onunla eğlendiğini bilin.

*Kollarınızdan, beşiğinden ve odasından başka bir dünya olduğunu ona anlatmak için hareketli olun onu gezdirin. Gezerken onunla konuşmak yaptıklarınızı anlatmak çok iyi olacaktır.
*Her fırsatta şarkı söyleyin. Altını değiştirirken, çoraplarını giydirirken, banyo yaptırırken, pencereden dışarı baktırırken ona bunları söyleyin, bunlarla ilgili şarkı söyleyin, bilmiyorsanız uydurun. Bebekler müziği sever. Favori şarkınızı çalın ve onunla birlikte söyleyin. Odanın içinde onunla vals yapabilirsiniz.Şarkıyı, müziği mırıldanabilirsiniz. Bunu yapmadan önce omzunuzun üzerine bir örtü serin. Muhtemelen dans ederken uykuya dalacaktır. Ayrıca bebeğinize ninni ve tekerlemeler de söyleyebilirsiniz. Şarkı söylerken bebeğinizi yavaşça sallayın ve gözlerinin içine bakın.
*Yenidoğan bebekler genellikle 30 cm uzağına kadar görebilir. Bebeğinizin gözleri önünden bir obje geçirin ve bununla onu heyecanlandırarak gözlerini kullanmasına yardım edin. Bu aktiviteyi yavaşça yapın. Hızlı yaparsanız bebeğinizin kafası karışabilir. Görme ve duymayı aynı anda yapmak için bir ritim veya şarkı seçebilirsiniz.
*Bebekler doğmadan önce annesinin sesini büyük olasılıkla tanır. Baba ve kardeşler annenin karnına yakın ve sıklıkla konuşurlarsa bebek onların seslerini de tanıyabilir. Konuşurken ve şarkı söylerken sizin gözünüze bakmak ve sizi dinlemek onun için bir eğlencedir. Bir iki ay içinde onunla konuşmanızın takdirini size gülerek ve konuşarak bile gösterecektir. Çocuğunuzla konuşmak rahim dışındaki hayatında yeni olmasına rağmen onu güvende hissettirecektir.
*Onu kollarının altından dik konumda ayakları yere değecek şekilde tutun. Ayağı yere değdiğinde ayağını kaldırıp adım atıyormuş gibi yapacak. Bu bebek refleksi iki ay içinde kaybolacağından o bunu henüz yapıyorken bununla eğlenmesine izin verin.
*Yeni doğanlar güçlü bir kavrama refleksine sahiptir ve el oyunlarını severler. Bebeğinizi yere ya da kucağınıza yatırın ve parmaklarınızı kavramasına izin verin. Yavaşça kollarını kaldırın ve şarkı söyleyerek hareketlerinizi tanımlayın. İlerleyen dönemlerde sesinizle hareketlerinizi ilişkilendirmeye başlayacaktır.
*Bebeğinizin rahat ve dikkatli olduğu bir zamanı seçin. Bebeğinizi kaldırın ve size yakın tutun. Sonra bebeğinizin önünde herhangi bir şey yapın ve seyredin. Örneğin dilinizi çıkarın, anne, baba diyin. Gülün, kahkaha atın, öksürün...

Devamı gelecek....

Hiç yorum yok: