Rusya'yı Keşfetmeye Ne Dersiniz?

Uluslararası Kadınlar Derneği ile kabıma sığamayıp Moskova bir yana Rusya'yı keşfetmeye başlıyorum. "Rusya'yı Keşfet" sınıfı yaşadığım ülkeyi tanımak adına büyük bir fırsat benim için. Bu sefer ki adres :Metro Mendeleevskaya.  Moscow State University of Railway Engineering, on Obrazcova str.15.  Okul aşığı biri olarak anaokullarından üniversitelerine kadar tüm eğitim kurumlarını oldukça merak ediyordum. Şükür birini görmek kısmet olacaktı. Burun kıllarını, saçlarını donduran çok soğuk kış günlerinden birine denk geldi bu ders ama napalım! Soğuk hava, okul görme ve Rusya'yı tanıma aşkımın önüne geçemedi ve haritadan bile nerede olduğunu tam anlayamadığım adrese doğru yola çıktım. Henüz Rusya'yı olmasa da Mendeleevskaya'yı okulu bulamadığım için iyice keşfetmiş oldum. Üniversiteye gittiğimde nazik ve misafirperver olan grup liderimiz ve aynı şekilde sevecen ve nazik olan üniversitenin İngilizce bölümünden bir hoca giriş kapısında karşılıyor beni. Bu soğuk havada buraya gelme cesaretini gösteren ilk kahraman benim. Biraz daha bekleyince Polonyalı ve İsviçreli birer hanım daha geliyor ve giriyoruz okula. Allahım nasıl özlemişim okul kokusunu. Okul kokusu aşağı yukarı her yerde aynı demek. Doya doya içime çekiyorum. Sanırım Allah beni öğrenci olayım diye yarattı. Liderimizin koridorlardaki kişilerle konuşmasından geleceğimizin beklendiğini anlıyorum. Sınıfa girince bu düşünce kesinlik kazanıyor. Turizm bölümünde okuyan öğrenciler sınıfta karşılama komitesi olarak hazırlar. Yerde kıpır kıpır dolaşan serçeler gibi çok sevimli ve heyecanlılar.
Öğrenciliğimde gelen bir grubu karşılama komitelerimiz ve heyecanımız geliyor aklıma. Ama bu sefer karşılayan değil karşılananım.Turizm bölümünden bir hoca, üniversiteyi ve bölümü tanıtan bir konuşma ile yapıyor Rusya'yı keşfet derslerimizin açılışını. Ben hevesli öğrenci modunda not almak için defter kalem hazırım.  Veeee Rusya'yı keşfetmeye başlıyoruz. Konuşmacı seyahat konusunda tecrübeli bir isim: Vladimir Tikhonov. Önce Rusya'nın genel özelliklerini öğreniyoruz. Yüz olçümü olarak dünyanın en büyük ülkesi olup yuvarlanmış haliyle 17 milyon m2. Yani Türkiye'nin  21 katı büyüklüğünde. Yüz ölçümü Türkiye'nin 21 katı olmasına rağmen nüfusu sadece iki katı. Bunun sebebi Kuzey Kutup Dairesi ve çevresindeki bölgelerin büyük bir bölümünün Rusya'nın sınırları içinde olması. Bunun yanında diğer sebep de nufusun giderek azalması. Son sekiz yılda nüfus sayısında 3,9 milyon azalma olmuş. Birleşmiş Milletler Rusya'yı ,eğer önlem almazsa 2050 yılında nüfusunun üçte birini kaybedeceği konusunda uyarmış. Buna istinaden devlet, teşvik politikaları ile Rus anne babaya sahip her bir çocuk için 10.000$ ödeyerek saf Rus ırkını korumaya ve nufusu artırmaya çalışıyor.  Rusya'da 80 farklı etnik grup yaşıyor. Bu nedenle kimin gerçek Rus olduğunu anlamak zor.  Rusya'nın toprakları bu kadar geniş olunca doğal olarak 11 farklı zaman dilimi, 7 farklı iklim bölgesi var. Unesco'un dünya mirasları listesinde 15 kültürel, 8 tane de doğal güzelliği var.  Bunların bazılarına gittim. Bazıları da gezi planımda yerini aldı. Şimdilik sadece resimleri var ama zamanla gördüklerimi başlı başına ele alacağım.

RUSYA'DAKİ UNESCO KÜLTÜR MİRASLARI
:

Ascension Kilisesi, Kolomenskoye
Derbent'te Kale ve Antik Kent

Solovetsky Adaları'ndaki Tarihi Yerler (5.y.y. dan itibaren yaşanılıyor burada)

Ferapontov Manastırı

Novodevichy Manastırı(barok mimarinin en güzel örneklerinden biri)
  
Kazan Kremlini


The Trans-Siberian Railway(Dünyanın en uzun kesintisiz demiryolu)

 St. Petersburg Şehrinin Tarihi Merkezi
  
Novgorod'daki tarihi yerler

Kuron Dili

Yaroslavl Şehrinin Tarihi Merkezleri, Epiphany Kilisesi

Kizhi Pogost
  
Kremlin ve Kızıl Meydan

Vladimir ve Suzdal Anıtları

RUSYA'DAKİ UNESCO DOĞAL MİRASLARI 

Orta Sikhote-Alin

Altay'lardaki Altın Dağlar

Baykal Gölü
Wrangel Adası

Uvs Nuur Havzası

Bakir Komi Ormanları

Kamçatka'daki Yanardağlar

Batı Kafkaslar

Rusya'yı tanıma turlarının ilk bölümünden sonra sıcak bir ara veriyoruz. Kahveler, çaylar yanında geleneksel zencefilli Tula çörekleri, renkli meyveli şekerlerleri, başörtülü kızlı çikolataları çoktan hazırlanmış bile.

 
Keyifli bir sohpetin ardından kaldığımız yerden devam ediyoruz. Şimdiki konuşmacımız turizm bölümünden neşeli, enerjik bir kız öğrenci. Bize  kışın gidişini ve baharın gelişini kutlamak adına yaptıkları Masleniza  (масленица) şenliklerini anlatıyor. Bu kutlamalar bizim hıdrellez kutlamalarımıza benzetilebilir bir ölçüde. Yedi gün sürüyor.Bu süre içinde Rus şarkıları eşliğinde  "Blini" dedikleri krepler yapılıyor, üzerinden atlamak için ateş yakılıyor, bostan korkuluğu yapılıp sonra yakılıyor,  oyunlar, eğlenceler düzenleniyor. Bu süre içinde et yenmiyor. Bu yedi günün her biri için özel bir programı  var.
*Pazartesi Günü   : Çocuklar sabah bütün köyü turlar, şarkı söylerler ve onlara pankek verilir.
*Salı Günü           : Gençlerin evlenecekleri eşleri bulmak için bir araya toplanırlar.
*Çarşamba Günü : Eşler seçilir.
*Perşembe Günü  : Köy biraraya gelir. Yarışmalar, eğlenceler düzenlenir.
*Cuma Günü        : Kayınvalide partileri yapılır.
*Cumartesi Günü  : Gelin partileri yapılır.
*Pazar Günü         :  İnsanların birbirini affetme günüdür. Geçmişte yaşanılan kötü olaylar unutulur ve insanlar birbirini affeder.

Bu kutlamaların geleneksel olarak en canlı ve neşili olanları Kargapol ve Yaroslavl yapılıyor. Moskova'da da bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapıldı. Bu kutlamaların pazar günü doruğa çıkacağını duyup bir gezi planı yapıyoruz ama yeni hastalıktan kalkan eşim kendini iyi hissetmediği için katılmak kısmet olmuyor. Moskovalife'da okuduğumuza göre kaçırdığımız aktivitelerin bazıları şunlar: Kızıl Meydan'da St Vasili'nin yanında kurulan çadırlar, Kızıl Meydan'a bağlanan Tverskaya Caddesi boyunca Maslenitsa senlik yürüyüşü, Kolomenskoye Parkı'nda ateş üzerinden atlama, konserler, bliniler(krepler), folklor gösterileri, müzik, eğlence... Bu bahar maslenitzayi kaçırdık, kısmet başka bahara...

Aşağıdaki videoda Maslenize kutlamalarından bir örnek görebilirsiniz.




Русская масленица
 
"Rusya'yı Keşfet" sınıfının bir sonraki konusu,  en populer turist rotası: "Golden Ring"


3 yorum:

Nesibe dedi ki...

Çok heyencanlı.. yazı süper.. sayende bizde Rusya'yı keşfediyoruz. Keşke organizasyonlara da katılabilseydiniz... ellerine sağlık canım..

Selnaz Uskuc dedi ki...

canim benim dusun ki senden eskiyim buralarda ancak senden buralarla ilgili cok sey ogreniyorum optummmm

gamze dedi ki...

çok beğendim ben de o şenliklerde yer almak isterdimmm. Eline yüreğine sağlık...