Ve İşte Alkışlarınızla Karşınızda Vegassss!!!!


Moskova'da pek çok kişinin henüz haberdar olmadığı ya da olup da gitmediği, Haziran 2010'da açılan çiçeği burnunda  alışveriş merkezi Vegas'a geliyor gezme sırası.  Gerçi eşim işi nedeniyle fazla haşır neşir olduğu alışveriş merkezlerini, iş dışında pek görmek istemiyor ama burası bir başka. İkimizde merakla düşüyoruz bu pek ala pek latif  Vegas'ın yollarına. Gidiş biraz zahmetli oluyor ama buna inanın gerçekten değiyor. Metro ile gitmek isterseniz Domodedovskaya (Домодедовская ) veya Marino (Марьино)  istasyonlarından alışveriş merkezinin ücretsiz müşteri servislerini ya da otobüsleri kullanabilirsiniz. Domodedovskaya Metro durağından ulaşım için müşteri servisi Orekhovy Bulvar'dan (Ореховый Бульвар, д.13) kalkıyor. Toplu taşıma aracı ile gelmek için ise istasyon çıkışından geçen 37 numaralı otobüsü kullanmanız gerekiyor. Marino Metro istasynundan gelirken ise ücretsiz müşteri servisi Lyublinskaya Caddesi'nden (ул . Люблинская , д 102) kalkıyor. Araç ile gelmek isteyenler için ise adres: Каширского ш. и 24 км МКАД .


Crocus Grup tarafından alışveriş ve eğlence merkezi olarak yapılan Vegas, Moskova'nın ilk konsept alışveriş merkezi. Yapılışının bir amacı da Moskova'nın ticari emlak piyasasında anlatılan bir başarı öyküsü olmakmış ki Moskova'daki diğer alışveriş merkezlerini düşünürsek proje sahiplerinin amaçlarına ulaştıkları aşikar. 16.7 milyar rubleye, yaklaşık 600 milyon dolara mal edilen Vegas'ın toplam alanı 400.000 m² olup bunun 130.000 m²'si kiralanabilirmiş.  7.000 araçlık bir otoparkı bir, helikopter pisti, 1.318 kişi kapasitesi ile 9 salonlu sineması var. Bunların yanında ayrıca 5D sineması, bir kapalı dönme dolap, kapalı yüzme havuzu ve buz pisti var.




Yeşillikler ve ahşapla dekore edilmiş alan danışma.


Alışveriş merkezinde öne çıkardıkları noktalardan biri işte bu 18 metrelik dönme dolap ve 19 metre yüksekliğindeki serbest düşme kulesi.



Vegas Alışveriş Merkezi,  her birinde Moskova'da daha önce hiç kullanılmayan bir konsept ile yedi bölüme ayrılmış. Bunlar Ginza, Bazaar, Fashion Avenue, Gold Street, Vegas Park, Cinema ve Foodstop. Bu bölümleri gezmeye Ginza'dan başlayalım. Ve işte karşınızda Vegasss!!!

Aslında Vegas adından ve bu neon ışıklarından, bu bölümün Las Vegas'tan etkilenerek yapıldığını ve alışveriş merkezinin adının da yine Las Vegas'tan geldiğini düşünmüştüm. Kazın ayağının öyle olmadığını o bülümün adının Ginza olduğunu görence anlıyorum. Ginza, Tokya'da çok sayıda mağazanın (Chanell, Louis Vuttion, Gucci gibi), butiğin, restoranın, cafenin bulunduğu lüks bir bölgenin adı. İşte aşağıda ikiz duran resimler esinlenilen Japonya'nın ünlü Ginza'sına ait.




Alışveriş merkezinin bu bölümü hayli etkileyici.  Vegas'taki 7.000 özgün ışık elemanın çoğu belli ki burada kullanılmış. Parlak neon ışıklarıyla yaratılmaya çalışılan küçük gökdelenleri ve yıldızlı tavanıyla burası tam benlik. Hepsine yer veremesem de bir çok resim alıyorum bu bölümde, benli ya da bensiz! Ayrıca buradaki mağazaların toplan alanı 7.800 m². Hiç de öyle küçük değil! 






İşte bu bölgede gerçek bir ihtiyaç, müzik ve DJ! Müzikle daha da keyifli hale geliyor bu caddede gezinmek.





Alışveriş merkezi görsel etkileyiciliğinin yanında teknolojisi ile de göz dolduruyor. Aşağıdaki dokunmatik ekran sayesinde aradığınız mağazayı kolayca buluyor ve bulunduğunuz yerden o mağazaya en kısa yoldan nasıl ulaşabileceğiniz konusunda yönlendiriliyorsunuz. Meraklı modumla favorim Zara Home'u arıyorum ve sağdaki resimde kesikli çizgiler, bulunduğum yerden Zara Home'a nasıl gideceğimi gösteriyor.


Şimdiki bölümün adı ise Gold Street. Burada Vegas'ın mimarları, İngiltere'nin 1819'da açilan, geçmişte de günümüzde de mimari başyapıtlar arasında sayılan, iki taraflı mağazaların bulunduğu ilk pasajdan esinlenmişler ve tasarlamışlar bu ışıl ışıl, göz alıcı bölümü. Bu bölümdeki mağazaların toplam alanı ise 1.350 m².


Esin kaynağı pasajın adı Burlington Arcade oluyorlarmış efendim ve Hyde Park'ın yakınlarındaki Londra'nın en önemli caddelerinden biri olan Piccadilly'de bulunuyormuş. İşte size orjinalinden resimler...
  


Benim turist gibi gezdiğim alışveriş merkezine eşim kuaförün saça, terzinin dikişe baktığı gibi farklı bir gözle bakıyor; malzemeler ve işçilik açısından da gayet başarılı buluyor.




Şu avizeyi hava kararmışken görmeli bir de! 


Burası da sanki Ginza ve Gold Street'ten sonra sakinleştiren, dinlendirici, hafif ve ferah Fashion Avenue. En geniş bölüm burası. Mağazaların toplamı 102.000 m² .





Ve işte biraz da bizden bir şeyler, daha oryantel bir konsept, Bazaar. Pazar alışverişinin daha sıcak ve samimi olduğunu düşünmüşler ve pazar ortamı yaratmaya çalışmışlar. Buranın mimarisi bana Mardin'i, Urfa'yı çağrıştırıyor. Mağazaların toplan alanı burada ise 6.200 m².








Moskova'da ilk kez Koton ve Penti mağazası görüyorum. Yeni girdiler piyasaya sanırım. Onlara kocaman başarı dileklerimi sunuyorum.


Beğendiğim her yerin tuvaletlerini de merak ettiğimden şimdi sıra tuvaletlerde. İlk kez tuvalet koridorunun bir kapı ile alışveriş merkezinden ayrıldığını görüyor, ya da farkediyorum. Koridor boyu aplikler de çok şık olmuş. Bir diğer ilk kez gördüğüm şey ise anne-çocuk kabini. Bu kabinde bir yetişkin ve bir çocuk için ayrı ayrı faklı ölçülerde iki klozet ve iki lavabo var.


Alışveriş merkezindeki turumuzun son noktası yiyecek katı. Farklı konseptli bir alışveriş merkezi olma amacından burası da nasibini almış. Koltuklarından aydınlatmalarına, genel olarak atmosferine diyecek söz yok.



Kurukahveci Mehmet Efendi'nin kahvelerinden sonra ikinci bir sürpriz de bu restoran oluyor bizim için. Okuyacağınız üzere adı "Sofra" ve sağ üst köşede "Türk Mutfağı" yazıyor.




Burada ise yine bizden bir şey "Şiş Kebap" var.


 Bu arada mimarların adını emeklerine saygıdan ötürü onca uğraşıma rağmen bulamadım. Yoksa alışveriş merkezi ile ilgili pek çok şey anlatıp da mimarların isimlerine yer vermemem tesadüf değil. Bilen ya da Rusça'sı olduğu için öğrenebilecek olan varsa çok mutlu olurum. Şimdiden yardım edecek kişiye teşekkürler.Ayrıca bir teşekkür de Vegas projesinin sahiplerine, mimarlarına ve yapımında emeği geçen tüm çalışanlarına ait. Hepinizin eline, fikrine sağlık. Umarım Vegas, alanı da vereni de tatmin eden bir alışveriş merkezi olma başarısını her zaman devam ettirebilir. 
Moskova'da farklı bir şeyler görmek isteyenlere de diyeceğim o ki gidin ve görün.

Kaynaklar:

2 yorum:

Noni dedi ki...

En kısa zamanda eşimi alıp buraya gitmek istiyorum sırf Türk kahvesi almak için bile gidilir bence ;)

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Kesinlikle!!! Resimlerini koymadım ama orada bizden bir şeyler daha var: Baklava :)))