Biri Beni Çimdiklesin!!! Sahaja Yoga'da Allahu Ekber mi???


Hint kültürünü tanımak için iyi bir fırsat ve iyi bir pazar aktivtesi diyerek kapanış saatinin geç olmasına da güvenip sallana sallana gidiyoruz Hint Kermesine! Kermesin biriş saatini 22:30 olarak yazdıklarından biz 19:00 gibi gidiyoruz gitmesine de kermes yerinde yeller esiyor. Neyse ki öyle şaşırmış kalmış halimizle Sahaja Yoga eğitmeni ile karşılaşıyoruz. Kermesin bittiğini ama yukarıda konserin başladığını söyleyip bizi üst kata yönlendiriyor. Aman çok şükür boşuna gelmedik deyip ilginç Hint müziğini ve dansını seyretmek için üst kata çıkıyoruz. Ve o da ne sahnedeki! Kısmetinde ne varsa kaşığında o çıkar demişler ki bugün kaşığımızda Shri Mataji ve Sahaja Yoga çıkıyor. Ne muhabbet acaba deyip biz de el açıp oturanlar arasında yerimizi alıyoruz.  Shri Mataji'nın biri afişte ikisi sahnede olmak üzere fotoğrafları ile karşılaşıyoruz. Fotoğraflardan birinin önünde de mum yakılmış. Sahne de bir de dev ekran var muhtemelen Shri Mataji'ın konuşmasının gösterildiği ve sanki bir seans da olmuş gibi insanların halinden, ellerini açıp oturmalarından anladığımız üzere.


Sahnede üç sanatçı, üçünde de enstrüman var ve biri başlıyor konuşmaya. Şimdi rahatlama, eğlenme zamanı diyor. Ne yapmak isterseniz onu yapın, rahatlayın, kendinizi özgür hissedin. Dans edin, bize katılın. Herkes katılsın diyor, ısrar ediyor. Oh iyi diyorum dans falan tam muhabbet. Müzik başlıyor. Bey, insanları dans etmeleri yönünde iyiden iyiye cesaretlendiriyor. Ortam yavaş yavaş ısınıyor. Özellikle sahnenin önleri!  Yerinde alkış tutanlar önce ayakta alkış tutmaya sonra dans etmeye başlıyor. Ben bile oturduğum yerden bir iki omuz kırıyor, tempo tutuyorum. Aslında kameraya çekmek istiyorum ama çekiniyorum insanlardan ve organizasyondan.  Bu arada şarkıda sanki arada Ali diyor gibi geliyor bize ama tabi canım Ali de nerden çıktı bize öyle geliyor galiba diyoruz. Sonra kulağımıza tanıdık başka bir kelime "Muslim" geliyor ve bir başkası Muhammed, Allah. Haydaaaaa diyoruz bu ne şimdi. Sonra çok özel bir şarkıya başlayacağını söylüyor bey ve çoğunda sadece Allah diyor şarkının sanki zikir gibi. Daha sonra da Allah-u Ekber demeye başlıyor ard arda. Ben iki raket arasında kalmış tenis topu gibi sersemliyorum bu Allah-u Ekber'leri duyunca. Allah kelimesini bile zikretmeleri çok ilginç çünkü ben Müslüman olmayan hiç bir yabancının ağzından bu güne kadar duymadım Allah kelimesini. İşin enteresan tarafı insanlar hala dans, alkış modunda. Allah-u Ekber deyip kıvırıyor kimisi. Çoğu ne söylendiğinin farkında bile değildir Allah bilir. Sonunda cesaret edip çekiyorum ama öyle insanlara fazla yönlenemiyorum ne olur ne olmaz diye.   Bu arada  tekbir seslerinin yükseldiği bu şarkı, merakımı inanılmaz cezbediyor. Netleştirmeliyim, neden Allah-u Ekber ve diğer islami kelimelerin olduğu şarkıyı söylediklerini bilmeliyim. Bunu en iyi adrese, daha önce bir kez ziyaret ettiği Sahaja Yoga grubunun koordinatörüne soruyorum daha sonra. Önce vidoları izleyin sonra cevabını konuşalım.
















Bana bunu şöyle açıklıyor Moskova Uluslararası Kadınlar Derneği Sahaja Yoga Grup Koordinatörü:

"Sahaja kolay, basit demek; Yoga birleşme, kavuşma demek. Büyük güçle birleşme diyor ve insanların onu nasıl çağırdığı da çok önemli değildir diyor. Allah, God ya da başka herhangi bir şey. Ama sonuçta biliyoruz ki bir tek Allah var ve Shaja Yoga'da biz bütün dinlere saygı gösteriyoruz. Duyduğunuz bu şarkı da Allah'a övgüdür. " diyor ve ekliyor bana bir sonraki görüşmemizde bu şarkıların olduğu kaseti verecebileceğini.

Aslında bu şarkı da beni rahatlatmıyor, aksine daha önce söylenen, herkesin dans ettiği, benim de tempo tuttuğuğum şarkılarda ne anlatıldığını merak etmeme neden oluyor. Sonuçta Sahaja Yoga'nın farklı bir boyutunu öğrenmiş olmaktan duyduğum mutlulukla  salondan ayrılıyor ve ben yine de almayayım diyorum.

Bu konu ile ilgili diğer yazılarım:
Merhaba ve Hoşçakal Sahaja Yoga.

2 yorum:

Nesibe dedi ki...

Videoları maaselef seyredemedim ama çok ilginç gerçekten...

harun boysal dedi ki...

aklı selim algıları açık dinini tanıyan bir insan sahajanın bir meditasyon değil dini asimile tekniği olduğunu anlar. budizm öğretileri içeren sahaja yoga bu ülkede şubeler açarak islam dinine saygısızlık yapmaktadır bunu bilen göz yuman devlette buna destek veren bu merkezlere giden kişilerde bu saygısızlığa ortaktır! öğretisinde sıkça bahsedilen kundalini anne aslında yoktur ALLAH vardır islam dininde herşey onunla başlar ve biz sadece ALLAH ile varız en ufak madde dahi bu güçle anlık varolabilmektedir evren müstakil değildir bu böyle biline sahaja öğretisinde sizlerin müstakil bir varlık olduğunuz şifanızın kundalini enerjisinden geldiği ve bunu başarabilmek içinde shri matajiden enerji alıp çakralarınızı açarak enerji bütünlüğü sağlayabileceğiniz empoze edilmektedir çünkü onlara göre shri mataji aslında guru değil peygamberdir. sahaja sözde dünya dinleri arasında yer alan dini bir tarikattır sonuç olarak meditasyon yapın iyidir ama saha yoga değil!