Hamilelikte Beslenme, Gıdalar Hakkında 2


Hamilelik Günlüğü- Dr. Christine Harris,  (Acıbadem Hastanesi Tavsiyesi)

sf 35
  • Yumurta (c vitamini hariç) tüm önemli vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde sağlayan bir kaynaktır. Bir yumurtada 6 gr yüksek kalitede protein bulunur.
  • Bebeğin beyin hücrelerinin gelişimi kullanılabilir protein miktarına ve kalbe yararlı yağlara bağlıdır. Bir B vitamini kompleksi olan biyotin, beyin ve karaciğer fonksiyonları için gerekli olan yağların, proteinlerin ve glikojenin imal edilmesi için gereklidir. Tam tahıllar ve tahıl ürünleri, karaciğer, kuru baklagiller, fındık, pişmiş yumurta ve karnabahar başlıca biyotin kaynakları arasındadır.
sf 36
  • Süt harika bir protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini ve D vitamini kaynağıdır. 
  • Katbonhidrat içeren gıdalardan enerji elde etmeye yardımcı olması için hamilelik sırasında tiamin ve pantotenik asit alın. Tiamin iştahın normal olmasına da yardım eder ve kalp, beyin, karaciğer, böbrekler ve iskelet kasları için önemlidir. Pantotenik asit ise sindirim için elzemdir. Fırında sığır eti, ayçiçeği çekirdeği, kepekli buğday ezmesi, bezelye zengin doğal tiamin kaynaklarıdır. Etler, tahıllar, sebzeler, meyveler ve süt pantotenik asit içerir.
sf 41
  • B12 vitamini sinir iplikçiklerini korumada, sinir sistemi gelişimini desteklemekte ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar.Her gün et, süt, yumurta ya da süt ürünleri alan birinin yeterli miktarı alması garantidir.
sf 42
  • Bebeğinizin dişlerinin gelişimi için kalsiyum gerektiğinden peynir, sardalya ve brokoli gibi kalsiyum yönünden zengin gıdaları bol tüketin. Bünyeniz kaldırıyorsa çay, kahve veya soda yerine süt için. 
  • Bol su için.
sf 43
  • B6 vitamini vücudunuzun protein, protein dokuları, ve kırmızı kan hücreleri oluşturmasına yardım eder ve sinir sisteminin normal işlevlerini destekler. Vücut bir aylık B6 vitamininden fazlasını depolayamaz. Bu nedenle besin kaynakları önemlidir. B6 vitamini, niasin, C vitamini suda çözülebiliyor olsa da fazla miktarda alınmamalıdır.
  • Yulaf ezmesi, ekmek, muz, avokado, kırmızı erik, domates, tavuk, karaciğer, somon, kuru bakliyat ve bezelye, tüm et çeşitleri, süt, yeşil yapraklı sebzeler, hazır kahvaltı gevrekleri ve patates zengin doğal B6 vitamini kaynaklarıdır.
  • A vitamini emilimine yardımcı olmak için E vitamini alınması önerilir. E vitamini kan hücrelerindeki ve akciğerlerdeki zarın dağılmasını önler ve hasar görmüş dokuyu onarır. Beslenmedeki E vitamininin %60'ı bitkisel yağlardan gelir. E vitamini için en iyi gıda kaynakları: ayçiçeği çekirdeği, badem ve tatlı patatestir.
sf 44
  • Kan pıhtılaşması ile ilgili bir madde ürettiği kemiklere kalsiyum çekilmesine yardımcı olduğu için K vitamini alımı önerilir. Lahana, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler ve mercimek iyi birer K vitamini kaynağıdır.
sf 45
  • Bedeniniz kırmızı kan hücreleri ve plazma üretimini desteklemek için B6, B12, folik asit ve demire ihtiyaç duyar. Karaciğer, somon, bezelye ve muz B6 vitaminini içerirler. Karaciğer aynı zamanda iyi bir B12 kaynağıdır.Diğer kaynaklar: Alabalık, sığır eti, süt ve süt ürünleri.
sf 46
  • Tüm sarı, koyu turuncu ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, vücutta A vitaminine çevrilen ve hücre tahribatını tamir etmeye yardım eden beta-karoten yönünden zengindir. Karaciğer vücuttaki A vitaminin %90'ını depolar ve bunu 6-12 ay muhafaza eder.
  • Ekmek, tahıl, pirinç ve makarna önemli kompleks karbonhidrat ve B vitamini kaynaklarıdır. 
sf 49
  • Potasyum kalp atışının devamı, hücrelerin susuz kalmasının önlenmesi, sinir hücresi iletiminin kolaylaştırılması, karbonhidrat metabolizması ve kas kasılmaları açısından güvenlidir.Potasyum desteği önerilmez fakat, avokado, patates ve incirin yanı sıra muz da mükemmel bir potasyum kaynağıdır.
sf 51
  • Et, tavuk, balık, kuru baklagil, yumurta, tohumlar ve kabuklu yemişler temel protein, demir, B vitamini ve çinko kaynaklarıdır.  
Not: Bu konu hakkında detaylı bilgiye ilgili kitaptan ulaşabilirsiniz.

0 yorum: