Bolşoy'a Gitmenin En Ucuz Yolu


Bolşoy'a gitmenin en ucuz (bedava desem daha mı doğru olur acaba) yolunun ne olduğunu her işte bir hayır vardır diyeceğim bir olayla öğrendim. Bolşoy'un internet sayfasında gezinirken aynı gün için  Ruslan ve Lyumila operası için taaa tepede de (6.balkon) olsa bir yer bulup "Ooo çok ucuzmuş!" deyip 750 Ruble ( yaklaşık 45 lira)'ye elim ayağım gerçek Bolşoy'u  Moskova'dan ayrılmadan önce görme  fırsatının doğmasının heyecanıyla birbirine dolaşarak internetten ödemeyi gerçekleştirip bileti aldım ve 3 saat sonra başlayacak olan opera için üzerimi giyindiğim gibi fırladım. Saat altı gibi elimde bilet bilgilerini yazdığım kağıtla her zaman internet alımlarımı bilete dönüştürdüğüm New Hall gişesinde aldığım soluğu. Bu arada bileti sayfanın Rus versiyonundan aldığım için bir terslik olup olmadığından emin olamadım. İnşallah bir sorun olmamıştır diye yol boyu dua ede ede geçirdim o yarım saati. Gişede daha önceki günlerden tanıdığım yardımsevmez hanımın ifadesinden ve işlemin her zamankine göre  uzun sürmesinden şüphelerimin doğru olduğunu hissettim. Sonra hanım bir şeyler söyledi. Allahtan arkamda İngilizce bilen biri vardı da yardım etti iletişim için. Hanım biletimin gözükmediğini söylüyormuş. Bunun üzerine başka bilet önerisinde bulundu. 1000 Ruble verdim.  Para üstü olarak 900 Ruble verdi.
Ben hiç üstüme alınmadım o kadar çok para üstü olunca. Sonra yardımcı olan kişi "O sizin biletiniz ve para üstünüz, alın." deyince işte o anda yaşadığım gerçek bir şok oldu. Biletin üzerinde 100 Ruble (yaşlaşık 6 lira) yazıyordu. Yardımcı olan kişi Bolşoy'un eski baletlerindenmiş. Ben o kadar şaşırıp şok olunca bana durumu açıkladı.


Meğer alt resimde görünen yüksek sandalyeler rahatsız yer olarak tanımlanıyormuş ve biletleri 100 ruble'den satılıyormuş. Ayrıca son anda kalan yerler de bu fiyattan satılıyormuş ki çok iyi yerlerden bile olabiliyormuş bileti. Aşağıdaki fotoğrafı incelerseniz yüksek sandalyeyi görebilirsiniz ki onun sahneyi görebilmek adına önündeki alçak sandalyeden kesinlikle çok daha iyi bir seçenek olduğu aşikar. Çünkü önündeki sandalyeler hemen hemen aynı hizada oldukları için sahneye onlardan kesinlikle daha hakim oluyorsun bu sandalyenin üzerinde. Üstüne üstük perde aralarda altını üstüne getirip gezdiğim Bolşoy'da beşinci ve altıncı kattan oyunu seyretmenin neredeyse mümkün olmadığını gördüm. O yere 750 Ruble vermek yerine ikinci balkondan 100 Ruble'ye seyretme şansı müthiş bir fırsat. Ben ne bu sandalyeye oturmak ne de opera bale seyretmek istemiyorum deseniz bile sırf Bolşoy'un ihtişamını görmek için bir müze ziyareti gerçekleştirdiğiniz kabul edip binayı dolaşmak için bile verebilirsiniz 100 Ruble'yi. 
Bu arada bilet alırken Bolşoy'un içinde, girişte hemen sağda olan gişeye, ya da Bolşoy açılmadan önce gittiyseniz Bolşoy'un hemen solunda bulunan New Hall'un içindeki gişeden sormanız gereken şey неудобное место (neudobnoye mecta, rahartsız edici yer) bileti olup olmadığı. Bu arada eğer mümkünse biletinizi mümkün olduğu kadar 10 lu localardan almaya çalışın. Çünkü localar sahneye yaklaştıkça kenardan sahneyi görmek de o oranda zorlaşıyor. 10, 11, 12, 13, 14 numaralı localar sahneyi ortadan görüyor haberiniz olsun.


İşte benim oyunu izlediğim 11.locadan sahnenin görünüşü! Daha ne olsun!


Bu tip bir bileti iki kere oyundan yarım ve bir saat öncesinde aldım ve ikisinde de бельэтаж, asma kattan (2.balkon diyebiliriz) izledim. Bu iki tecrübeme dayanarak söylüyorum ki bu tip biletleri bulmak zor değil.  İzlediğim oyunlar hakkındaki yazılarımı ise inşallah yakında yazacağım. Bu arada konu ile ilgili aktarmayı atladığım bir bilgi olursa her zaman seve seve yanıtlamaya hazırım. Çünkü herkesin Bolşoy'a gidip o muhteşem atmosferini yaşamasını, tiyatronun kokusunu içine çekmesini istiyorum.


Herkese sanatla iç içe, nice mutlu günler...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

bu rusçayı en yakın zamanda halletmek gerek,ama nasıl:)

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Deren, Rusça'yı en çok da Tolstoy'u, Dostoyevski'yi, Turgenyev'i kendi dillerinden orjinalini okuyabilmek için isterdim. Ne güzel olurdu kimbilir!

Neslihan dedi ki...

Ayse hn defalarca bolsoy a muze olarak bile olsa gorebilmek icin defalarca gitmeme ragmen, benim rusca bilmeyisim ve gisedeki bayanin ilsizligi yardim etmemesi yuzunden elim bos dondum :( Sayfanizda okuduklarimdan sonra acayip heyecanlandim, bilet alip izleyebilmem icin bana yardimci olabilirmisiniz acaba?

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Neslihan Merhaba, seni çok iyi anlıyorum, umarım yardımcı olabilirim.
Öncelikle Bolşoy'un resmi internet sitesinin İngilizce versiyonu ile bu iş çok rahat oluyor. Öncelikle siteye üye olmalısın internetten alım yapabilmen için. http://bolshoi.ru/en/timetable/ adresine gidersen orada oyunların programı var. Yanlarında "Buy Ticket" yazanların biletleri internetten satılıyor olanlar. Onu tıklayıp yerini seçiyorsun fiyatlarını görebiliyorsun hangi koltuğun ne kadar olduğu ile ilgili. Ondan sonra koltuğunu seçip işlemlere devam ediyorsun. Bilet alımı gerçekleştiğinde ekrana bilgiler geliyor; oyun tarih, ne kadar ödediğin, onay kodu gibi. Mail ile de geliyor zaten o bilgiler. O mailin, yada ekranın baskısını alıp New Hall'e ( Yüzün Bolşoy'a dönükken sol taraftaki bina) gidiyorsun. Oradaki gişedeki hanıma bu kağıdı verince hiç konuşmana gerek kalmıyor, bileti basıp veriyor sana.
İkinci alternatif ise temsilden önce satılan yazıya da fotoğrafını koyduğum "neudobnoye mecta, rahartsız edici yer" bileti. Temsilden yarım saat bir saat önce gidip neudobnoye mecta pajalusta deyip almıştım ve inanılmaz ama gerçek 100 rubleydi. Bu tip biletten yazıda da dediğim gibi iki kez aldım biri New Hall'un gişesinden biri Bolşoy'un gişesinden. Hanımların nezaketsizliğini üzerine alınmayıp denemek lazım, sonuca değiyor çünkü. ORada olsaydım bir oyuna beraber giderdik belki. Umarım yazdıklarım yardımcı olmuştur, gidip gitmediğin haberini almayı heyecanla bekliyorum, sevgiler :)

ali ulvi dedi ki...

ben de dün bolşoy resmi sitesinden hiç rusça bilmememe rağmen 2 hafta sonra için salon parter 6. sıradan iki kişi bilet aldım.
(google translate sağolsun;) toplam 3000 ruble.
umarım bir aksilik çıkmaz.