Kitap Kolik

Kitap okutmayı ve kitap incelemeyi çok seven 5 yaşına girmek üzere olan bir kız çocuğunun annesi olarak yazıyorum bu mesajı. 
Kızıma kitap sevgisini kazandırmış olabileceğini düşündüğüm yaklaşımımı paylaşmak istedim. 
Kitap fuarı 12 Kasım'da başlıyor bu yıl ve ben çekçekli bavulumu alıp fuara gitmek için heyecan duyuyor, gün sayıyorum. Kızım da aynı heyecanı paylaşıyor benimle ona getireceğim bir çekçekli bavul dolusu kitaba kavuşmak için. Emin olun bavulun içinde 2-3 kitap benim için oluyor sadece, diğerleri kızımın.  
Bence çocuğun kitabı sevmesi için çocuğun ebeveynini kitap okurken görmesinden çok onun kitap için ne kadar heyecanlandığını görmesi çok daha önemli. Bir şey için heyecanlanmak merak uyandırmanın ilk ve en basit yolu bana göre. 

Kızım doğduğundan beri her alışveriş merkezine gidişimizde ki bazen sırf kitapçı için gitmiş oluyoruz muhakkak kitapçıya uğrarız. O bölüme yoksa bir puf muhakkak çekerim. Onca zaman ayakta olmuyor çünkü. Bebekliğinde bile kendim onun için bir kitap incelerken ona da mutlulukla yani gülümseyerek bir kitap verirdim eline. Sayfalarını çevirip konuşurdum üzerine. Hareketli, sesli aç kapalı kitaplar da sunardım. Eğlenceli ve merak uyandırıcılar çünkü. Kitapçıda olmaktan kitapları incelemekten keyif aldığımı hep gördü kızım. Kitapçı eşittir güzel hisler olarak öğrenmiş olabileceğini düşünüyorum. Her gidişimizde okuduğumuz incelediğimiz çok sayıda kitaptan bir ya da daha fazla alıp oradan her zaman olmasa da çoğunlukla ki bu şart değil bir kafeye gidip aldığımız kitabı kutladık. Benim kahvemin yanında ona da karton bardak içinde aldığım sütü içerken aldığımız kitapları tekrar okuyup inceleyip bunu keyif haline dönüştürdük. 

Bir şeyin sevilebilmesi için ondan keyif almak ilk şarttır öyle değil mi?



Kızıma tamamını okumadan asla kitap almadım o kalabalık kitap fuarında bile. Hikayenin diline, içeriğine, anlattıkları bir şeyi öğretmeye çalışıyor gibi görünmemesine, mesajına ve görsellerine dikkat ettim hep. Her kitap bir şeyi ile öne çıkıyor seçtiklerim arasında. Kimi içeriği ile öne çıkarken kimisini içerdiği bilgiler kimi eğlenceli yanı, mizah duygusunu geliştirmesi kimi de farkındalık kazandırması açısından. 

Akşamları yatmadan önce hep okuduk kitap. Kitabı çocuğa okumadan önce bir prova okuyuşu yapmak sıkıcı okuma yapmamış olmak için tavsiye edebileceğim önemli bir şey. Okumanız vurgulu, ahenkli, kimi zaman yüksek kimi kısık sesle olursa, sesiniz okuduğunuz karakterin sesine bürünürse, mimikleriniz de bunu desteklerse kitap dinlemek işte o zaman ilgi çekici oluyor bana göre. 

Yanı demek istiyorum ki sevgili anneler, babalar kitabı okurken biz o dünyanın içinde olmalıyız ki çocuğumuz da o dünyaya kolaylıkla girebilsin, bir daha oku; bir tane daha oku diyebilsin. 



Yaşı kaç olursa olsun. Her çocuğun seveceği, ilgisini çeken bir kitap mutlaka vardır. Önemli olan onca kitap arasından onu bulup çocuğa sunabilmek. Tavsiyeler muhakkak önemli ama siz önden bir okuyun derim okumamaya dirençli çocuğa. Çocuğunuza uyuyor mu, size de akıcı keyifli geldi mi yoksa siz de ikinci, üçüncü sayfasına geçmekte zorlandınız mı? Kitaba alıştırma turlarında bunlar çok önemli diye düşünüyorum. 



Uzun lafın kısası bana göre çocuk bizim ne kadar kitap okuduğumuzdan çok kitap için ne kadar heyecanlandığımızdan etkileniyor ilk. O dünyaya bir girdi mi sonra kitap onun dünyası oluyor. Okumamak için değil daha fazla okumak, daha fazla kitap almak için başlıyor pazarlıklar. 

Hiçbir şey yapmadan kitap okumayı sevmiyor demek, kitap okumasını, ilgi heyecan duyuyor olmasını beklemek çocuğa biraz haksızlık yapmak gibi geliyor bana, ne dersiniz?

4 yorum:

Tuna BAŞAR dedi ki...

Merhaba, Blog Atlası'nda blog sayfanızdan kısaca bahsettim. Bilgi vermek istedim. Bu adresten ulaşabilirsiniz: http://blog-atlasi.blogspot.com.tr/2016/10/aysenin-gazetesi.html

Kolay gelsin.

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

İlginize çok teşekkürler Tuna Başar :)

Diyet Uzmanı dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler.

Diyet Uzmanı dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler.