Bebeklerin Hayatta Kalma Aracı: Ağlama

Doğumda bebeklerin ağlaması onların sağlıklı bir bebek olduğunun işaretidir. Tabi eğer bu ağlamaları daha sonra devam ederse bu duymak isteyeceğiniz son şey haline dönüşecektir doğal olarak. Aslında yenidoğan bebeğimizin ağlarken yardım için bizim dikkatimizi çekmeyi denediklerini düşünmek doğru değildir. İlk bir kaç ay dikkatinizi çekmeye çalışmak bebeğinizin düşüneceği en son şeydir. Ama bir kaç ay sonra bebeğiniz bunun sizin dikkatinizi çekmeye yaradığını öğrenir ve küçük, sahte çığlıklarla sizi yanına çekmeye çalışır. Bu süreye kadar bebeklerin çoğu  üç farklı ve basit ses çıkarabilirler. Bunlar; Sızlanma, Ağlama, Çığlık Atma şeklinde gruplanabilir.
Sızlanma      : Bu şikayet etmekten çok bir şeyler istediğini gösteren bir sestir. Açlık, uykusuzluk gibi küçük mutsuzluklardan kaynaklanır. Bu komşunuzun sizden biraz şeker istemesi için sizi araması türünde bir çağrıdır.
Ağlama        : Bu sizin dikkatinizi talep eden daha güçlü bir çağrıdır. Çok aç, susamış ve uykulu olduğunu gösterir. Bu çağrı mutfak zamanlayıcısın alarmının çalmasına benzer.
Çığlık Atma : Bu yıkıcı, dayanılmaz bir feryattır. Acı, korku, öfke, sinir bildiren bir işarettir ve acil durumu bildiren bir hırsız alarmına benzer.
Eğer bebeğiniz genel olarak sakin bir bebekse tahmininiz genellikle doğru çıkar ve buna, yani çıkardığı seslere ilave olarak yaptığı bir kaç görsel ipucunu da ekleyerek tahmininizi daha netleştirebilirsiniz.
*Bebeğiniz ağzını açıp aranıyor mu? (Bu onun aç olduğunu gösterebilir.)
*Esneyip gözlerini ovalıyor, başını bir sağa bir sola çeviriyor mu veya gözkapakları sarkmiş bakıyor mu? ( Bu onun yorgun  veya uykulu olduğunu gösterebilir.)
*Yüzünü buruşturup öne doğru eğilmeye çalışıyor mu? ( Bu bağırsak rahatsızlığını  gösterebilir.)
Bebeğiniz sakin bir bebekse küçük mutsuzluklarını sızlanarak belli eder. Eğer ağlaması önemsenmezse ya da gerçekten büyük bir stress yaşıyorsa, bu durumu biraz daha yüksek bir ses çıkararak protesto eder. Ama çığlıkçı bebeğinizin sadece ağlamasına bakarak ihtiyaçlarını ya da acil bir durum olup olmadığını anlamak zordur hatta pek münkün değildir. Bu bebekler kendi ağlamalarından bile etkilenebildiklerinden ağlamaları kartopu gibi artarak devam edebilir. Bilim insanlarının ve ses analistlerinin çığlıkçı bebeklerin ağlamaları üzerinde yaptığı araştırmalar göstermiş ki açlık,acı, sıkılma, ürkme gibi durumlarda ağlamaları arasında bir fark bulunmamakta.
Çoğu zaman bir bebeğin en kötü çığlığı bile onun size aç, altı ıslak, kirli, yalnız vb.. gibi artık neye ihtiyacı varsa onu ifade etmenin bir yoludur. Peki eğer herşeyi denemenize rağmen ağlaması devam ederse ne olacak? Problem asıl o zaman başlıyor ve bu durumda aileler bebeklerinde kolik olup olmadığını merak ediyorlar.

Bir sonraki yazıda da bu konuyu, yani koliği ele alacağız...

Kaynak:The Happiest Baby on the Block, HARVEY KARP, M.D.
The New Way to Calm Crying and Help Your Newborn Baby Sleep Longer

Hiç yorum yok: