Yenidoğanı Sakinleştirmek mİ? Kolay Gelsin!


Bazı bebekler ağlar, bazı bebekler daha çok ağlar. Geçen günlerde televizyonda seyrettiğim bir doktor çocuk susmuyorsa yapacak bir şey yok, bu dönemi atlatana kadar sabırlı olun, kucağınıza alın ve sırtını pışpışlayın falan dedi. Buna inanamadım. En azından saç kurutma makinesinin ya da araba ile turlamanın işe yaradığını bir çok kişi bilir. Beslenmeyle ilgili bir sürü klinik olmasına rağmen ağlayan bebeklerimizi sakinleştirme konusunda hizmet veren klinik malesef yok. Burada sizinle bu konuyla ilgili okuduğum kitaplardan edindiklerimi paylaşmak istiyorum. Sakinleştirilen bir bebek bir anne için en güzel mutluluktur. Bahsedeceğim yöntemler işinize yararsa ne mutlu. Deneyimlerinizi paylaşırsanız mutlu olurum. Olayın kilit noktası şu: Bebeğimizin 3 ay erken doğması. İlk üç aylarının zor geçmesinin sebebi bu.
Fetus ilk üç trimesteri anne karnında, dördüncü trimesteri ise dışarıda yaşıyor. Çoğu bebek kendini doğmaya hazır hissetmediği için ağlıyor. İnsan hayatı, büyük ve iyi çalışan beynine bağlı olduğundan  fetusun başı vucuduna oranla daha hızlı büyür ve doğum kanaından geçecek büyüklüğe üçüncü trimester sonunda ulaşırlar. Bu nedenle doğum gerçekleşir. Bir kere bunu bilmek beni durmadan ağlayan bebeklere karşı daha anlayışlı yaptı. Ayrıca ağlamak çok zekice yardım çağrısı onlar için. Düşünsenize o kada kısa süre içinde dikkatimizi çekemeyi ve bizi başlarına dikmeyi nasıl başardıklarını! Ama neyse ki bizim masum bebeklerimiz bunu bu bilinçle yapamaz. Yoksa vay halimize!
Bebekler dünyaya gelmek konusunda hevesli olmalarına rağmen bazen kendilerini 9 ay yaşadıkları yere dönmek isteyebilirler. Demek ki bu noktada yapılacak şey onlara kendilerini anne rahmindeymiş gibi hissettirtmek. Bebekler içeride ne durumda ve ne yapıyorlardı bunu düşünmek lazım önce sanırım. Rahmin sıcak duvarları tarafından sarmalanmış şekilde, gününün büyük kısmını sallanarak geçirdi. Üstelik elektrik süpürgesinden bir parça daha gürültülü bir ses eşliğinde. Dünyadaki hemen hemen bütün geleneksel bebek sakinleştirme teknikleri anne rahminde olma duygusunu örnek alır. Kundaklama, sallama, rahim sesini taklit etme metodları bebeğinizi ailenize katılmaya hazır hissedene kadar kendini güvende ve rahat hissetmesinde yardımcı olacaktır.
Taklit etmemiz gereken rahmin 5 karakteristiği (buna 5S diyorlar: Swaddling, Side Stomach,Shushing, Swinging, Sucking) :
*Kundaklama
* Karın tarafına yatırma

O zaman ne yapmalıyız. Bebeğiniz ağladığında ilk olarak hepimizin bildiği aşağıdaki kontrol listesinin üzerinden hızlıca geçin:
*Aç mı? Besleyin
*Altı kirli mi? Bezini değiştirin
*Kendini yalnız mı hissediyor? Onu kucağınıza alın
*Gazı mı var? Kulağa hoş gelmiyor ama geğirtin
*Üşümüş ya da terlemiş mi? Üzerindeki giysileri ortamın ısısına göre ayarlayın.
İşte problem bu çözümlerin hiç biri işe yaramadığında başlıyor.  Böyle zamanlarda en can sıkıcı ve kafa karıştırıcı olan şeylerden biri ise etraftan özellikle deneyimli annelerin herbirinin kafasından bir ses çıkmasıdır. O üşümüş üşümüş, giydir onu, terlemiş baksana , başına şapka tak, sıkılmış kucağına al, gazı var ve daha daha... Okuduğum yayınlarda, bugün bizim ilkel dediğimiz kültürlerin bebeklerin ihtiyaçlarını anlayıp onları sakinleştirmek konusunda bizden daha bilge olduklarından bahsediliyor. Her nasıl ve ne zaman olduysa yanlış bir dönüş yapmışız ve keşfedilen sakinleştirme yollarını unutup başka yollara sapmışız.
*Rahim sesini taklit etme
*Ritmik sallanma
*Emdirmek(meme başı ya da parmak)
Bu 5 adıma bir de kucağa alıp okşamayı kombine ederseniz bu bebeğiniz için büyük mutluluk olacaktır. Buna "The cuddle cure" deniyor.Pek çok anne baba çocuğun bunları  alışkanlık haline getirebileceğinden veya çocuğu şımartacağından yana endişe duyarlar. Ama uzmanlar ilk üç aylık dönemde bunların kesinlikle olmayacağını söyluyor. Yani çocuğunuzun ilk üç aylık döneminde istediği kadar sizi emmesine veya kollarınızda kalmasına izin verebilirsiniz.
Devam edecek...

Kaynak:The Happiest Baby on the Block, HARVEY KARP, M.D.
The New Way to Calm Crying and Help Your Newborn Baby Sleep Longer

2 yorum:

filiz dedi ki...

ayşecim merhaba.
siteni gezdim ve çok beğendim.özellikle yenidoğanlar hakkında yayınlamış olduğun 2 yazıda süper.yeni yazılarını bekliyorum.

filiz dedi ki...

ben bebğimi sakinleştirmek için müzik açıp bebeğim kucağımdayken oynuyorum onun çok hoşuna gidiyor ve susuyor.