Hamilelikte Beslenme, Gıdalar Hakkında 3


Hamilelik Günlüğü- Dr. Christine Harris,  (Acıbadem Hastanesi Tavsiyesi)


sf. 54
  • Mevcut genel beslenme önerileri bol ve çeşitli tahıl, sebze ve meyve tüketmek yönündedir.
  • Rafine şeker piyasadaki "gıda niteliği taşımayan" en zararlı şeylerden biridir. Bedene kaloriden başka hiçbir şey kazandırmaz ve diş çürümesi de dahil hemen her hastalıkla ilintilidir. Rafine şeker, kahverengi şekerde, beyaz şekerde, balda, akağaç şurubunda ve mısır şurubunda bulunur. Rafine şekerin alternatifleri arasında kuru meyvelerle doğal olarak tatlı olan yiyeceklerde bulunur.
  • şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar içeren meşrubatlar önemli besin kaynaklarının yerine geçirilmemelidir.
sf. 55
  • Sıvı alımı önemlidir. 
  • Her 330 mm'lik meşrubatta yaklaşık dokuz çay kaşığı şeker vardır. 
  • Kuşkunuz olduğunda portakal suyu için C vitaminine ek olarak folik asit ve eser elementler içerir ve genelde kalsiyumla zenginleştirilmiş olur.
  • Klor hücrelerde sıvıların serbest dolaşımı için sodyum ile birleşen ve omurilik sıvısındaki en sık rastlanan iyondur ve mide asidini düzenler. 
  • Su, vitaminler, elektrolitler(sodyum, potasyum, klor gibi...)  ve diğer mineraller bebeğinizin kan oluşumu ve gelişimi için ve vücudundaki çeşitli işlevlerin devamı için gereklidir.
sf.57
  • Sodyum sofra tuzunda bulunan bir elementtir. Potasyumla birlikte sodyum da bedendeki sıvı miktarını kontrol eder ve sinir hücresi iletimine ve kas kasılmalarına olanak verir.
sf.59
  • Et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve süt gibi hayvansal kaynaklı gıdalar mükemmel B vitamini kaynaklarıdır ve tam protein sağlar. Bakliyat ( kuru baklagiller, bezelye ve mercimek) kabuklu yemişler ve tohumlar temel protein yapı taşlarını uygun denge içinde almak için tam tahıllarla birlikte yenmelidir. Hindi kıyması en yağsız kıymadır; en yağsız sığır kıyması sığır filetosundan elde edilir, bunu kol eti izler. 
  • İyi pişirilmemiş kıymayla ilgili sğlık sorunlarından uzak durmak için kıymanın iyi piştiğinden emin olun.
sf.61
  • Hamile kadınların günde en az 30 mg demire ihtiyacı vardır. Bir kadının demir ihtiyacı hamilelik sırasında ek kan hacmine ve alyuvar üretimindeki artışı desteklemek için büyük ölçüde artar.
  • Karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, tam undan ekmek, kuru erik, kuru üzüm ve yeşil sebzeler iyi birer demir kaynağıdır.
  • Saf elma suyu hamilelik sırasında içmek için mükemmel bir içecektir.
  • Bir bardak elma suyu, iyi bir demir, potasyum ve magnezyum kaynağıdır.
sf.62
  • Kuru meyveler hamilelik sırasında harika demir kaynaklardır. Özellikle kuru üzüm, kuru kayısı, kuru şeftali. 
  • Bir bardak erik suyunda 10,5 gr demir vardır. Minumum günlük demir ihtiyacı 30 mg'dır.
  • Eğer aranız hoş ise yeşil biber harika bir C vitamini kaynağıdır.
  • Lahana da iyidir. Lahanayı, lahana salatası olarak çiğ yiyin, salatadaki diğer yeşilliklere karıştırın.
  • Salata, çorba, et yemekleri, yumurtalı yemeklere, kebaplara, soslara ve kavurmalara yeşil biber ekleyin.
sf.64
  • C vitamini suda çözülebilen bir vitamin olduğundan bedenin dokularında depolanmaz ve vücut için sürekli yeniden temin etmek gerekir. C vitamini pişerken ve işlemden geçerken kolaylıkla ölür, bu nedenle çiğ sebze ve meyve yiyin ve taze meyve suyu için.
  • Baklagiller (kuru baklagilleri, bezelyeyi ve mercimeği kapsar) genelde hamilelik döneminde en değerli gıdalardır. Demir, tiamin (B1) ve riboflavin (B2) yönünden zengin, kaliteli protein sağlarlar.
  • Bir kase kuru baklagil ya da bezelyede 15-20 gr protein bulunur. Bu miktar hamilelik sırasında alınması gereken günlük 60 gr proteinin yaklaşık üçte biridir.
sf.68
  • Besin lifleri bitkilerin hücre duvarlarındaki sindirilebilir karbonhidrat bileşenleridir. Kabuklu patates, kabuklu armut, doya fasulyesi ve buğday gevreği besin lifi açısından ilk beş besin kaynağıdır.
  • Lif, bağırsakların en etkili şekilde çalışmasına yardım ederek, emdiği koletrol miktarını ve kanserojenlerle temasını azaltarak, glikoz emilimini yavaşlatarak ve dışkının yumuşak olmasını sağlayarak kardiyovasküler hastalıklara, diyabete ve kolon kanserine karşı koruma sağlar. Lifler kabızlığın yaygın görüldüğü hamilelik döneminde özellikle önemlidir.
sf.69
  • Çinko, kemiğin bir kısmını oluşturan ve DNA ve protein sendezinde, bağışıklık reaksiyonlarında, ensülin metabolizmasında, A vitamini kullanımında ve yaraların iyileşmesinde rol oynayan eser bir elementtir.
  • Çinko, beyin ve sinir sisteminin gelişiminde koruyucudur. 
  • Hamilelik sırasında önerilen günlük çünko miktarı 15 mg'dır.
  • Et, et alternatifler, süt, özellikle istiridye, ringa balığı, tavuk, kuru baklagiller, kabuklu yemişler ve yumurta sarısı çinkonun biyoyararlanımı en yüksek kaynaklardır.
Not: Bu konu hakkında detaylı bilgiye ilgili kitaptan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: