Geleneksel Rus Mutfağı

"Rusya'yı Keşfet" derslerimizin şimdiki konusu Geleneksel Rus Mutfağı. Luba liderliğindeki dersimizde Rus Mutfağı, detaylı bir şekilde  tanıtılıyor. Altı aydır Moskova'da yaşamama rağmen dışarıda yediğim Rus yemekleri sayılıdır. Bu nedenle, bu derste detaylı bilgi verileceğinden benim için iyi bir fırsat. İlk başlarda değil yemeklerini, pastane ürünlerini, ambalajlı ürünleri bile alamıyordum. Bilmiyorum. Bu, bir çeşit takıntı sanırım. İstanbul'da bile dışarıda yemek yerken seçici davrandığımı düşünürsek buradaki durumum, beni tanıyanlar için pek şaşırtıcı olmasa gerek. Bugünlerde pastane ürünlerini alabilsem de garsonlarla(İngilizce bilmediklerinden) konuşamayıp içinde ne olduğunu(özellikle domuz ürünleri içerip içermediğini) anlamadığımdan durumumun pek değiştiğini söyleyemem. Yaşadığım ülkenin mutfağını öğrenmek, en çok istediğim şeylerden biri olduğundan bu durumu en kısa sürede hallederim diye umuyorum.
Bir an önce kolları sıvayalım ve Rus mutfağından tanımaya başlayalım. Ruslar yemeklerinin  öncelikle sağlıklı, lezzetli ve kolay yapılabilir olmasını tercih ediyorlar.  Yemekleri sadece Slav yemeklerinden değil topraklarında  yaşayan onlarca ulus mutfağından da etkilenmiş. 17 yüzyıla kadar yemekler genel olarak farklı kombinasyonlarda kabak ve şalgam içerirmiş ve ülkede çok sayıda nehir olduğundan balık çeşitleri bugünde olduğu gibi Rus Mutfağında önemli bir yer tutuyormuş.  O dönemde Rus yemekleri Ortodoks Kilisesinin etkisi altında olup yılın 216 günü et yemek yasakmış(bir hayli ilginç bir bilgi benim için). Balık yemeklerinin, havyarın çok sayıda çeşidi, bu dönemlerde etin yerini tutmaktaymış. Balıkların tüketiliş şekillleri: Haşlama, fırınlama, kurutma, tütsüleme, tuzlama, kızartma.
Bazı yemekler yüzyıllar boyunca Rus mutfağında yerlerini her zaman değişmeden korumuşlar. Bunlar: Rus krebi(bliny) , yulaf lapası (kasha), pay(pirozhok), ballı çörek(prianik), çavdar ekmeği(chyorny hleb).
18. yüzyılda ülkeye, yabancı ülkelerden, özellikle Fransa'dan aşçıların getirilmesi çok populer olmuş ve bu aşçılar yerli tarifleri kendi teknikleri ile birleştirip Geleneksel Rus Yemeklerine yeni bir anlşayış getirmişler. Zaman içinde Rus Mutfağı gelişmiş ve lezzetli olmuş. S.S.C.B. zamanında da bünyesindeki 15 cumhuriyetin mutfağıyla iyice zenginleşmiş ve günümüzdeki şeklini almış.
Çorbalar, Rus mutfağında belki de en önemli yeri tutuyor ve çok çeşidi var: Borsch, schi, kalya, solyanka, salomat, pohlebka, botvinia... Bu çorbaların, resimlerini göreceğiniz diğer yemeklerin ve daha fazlasının tariflerini görmek isterseniz  onlara buradan ulaşabilirsiniz. Bu arada pek çok kişi gibi ben de Votka'nın bir Rus içkisi olduğunu sanıyordum ama öyle değilmiş. Votka Rusya'ya, 17. yüzyılda İtalya'dan gelmiş.
Dersin ilerleyen dakikalarında burnuma yemek kokusu gelmeye başlıyor. O kadar yemek konuşup yemek resmi görünce bu psikolojik oluyor sanıyorum ama sunum bittikten sonra birden adını sonradan öğrendiğim Draniki servisi başlıyor. Draniki patates, yumurta, un ve çeşitli baharatlarla yapılıyor"" ve simetena ( sour cream) ile servis ediliyor. Yaşadığımız topluma ait bir şeyleri büyük misafirperverlikle öğrenmek beni çok mutlu ediyor. Bize tanıtılan, Rus mutfağının önde gelen yemeklerini sizinle aşağıda paylaşıyorum. Dediğim gibi dahasını  ve tariflerini öğrenmek isteyen yukarıdaki linkden faydalanabilir.

ÇORBALAR




SALATA VE BAŞLANGIÇLAR


ANA YEMEKLER


HAMUR İŞLERİ


İÇECEKLER


Ruslar bazı dini ve kutlama günleri boyunca bazı özel yiyecekleri yiyorlar. Bunlar:

Condlemas'ta Zhavorenki yeniyor

Maslenitsa'da Bliny yeniyor

Christmas'da Kut'ya yiyorlar

Rus Mutfağı ile İlgili Diğer Yazım

6 yorum:

Nesibe dedi ki...

Yaa Ayşe bi de şu Rus salatası ile ilgili bizi aydınlatsaydın... Dereçiftlik Köyü'ndeki teyze rahmet istedi... :-) Döndü okuyorsa anlamıştır...

Unknown dedi ki...

Güzel ve olumlu bir yazı.
Teşekkür ederiz!
Votka ("Vodka" doğrusu, "Voda"nın türkçesi Su demektir) keşfi tartışılır..versiyonları var.Kimya professörü Lomonosov tarafından bulunduğu idda ediliyor. Daha önce ruslar çok dine düşkün oldukları için, alkol kullanmazdı,çok nadiren, dini bayramlarda baldan yapılan ve biradan daha düşük alkol dereceli bir medovuha tüketirlerdi. Korkunç İvan (Groznıy) döneminde güney ırklardan alkol kültürü getirilip çar tarafından zorla alıştırılmıştı...

Unknown dedi ki...

Rus Salata hakkında.
Rus salatasına benzeyen Rusya'da "Olivye" veya "et salatası" ("miasnoy salat") denilen bir salatası var. Bu yemek, Olivye soyadlı fransız bir usta tarafından Moskova'da sanırım 19 yüzyılda (komunizmden önce) o dönemin en meşhur restorantlardan birinde yaratılmıştı. Tarifesi gizliydi. O restoran halen Moskovada yer almaktadır. "Moskova ve Moskovalılar" adlı bir kitapta bu hikayeyi rus yazar V.Giliarovskiy güzelce anlattı.
Rusların yaptığı modern Olivye salatasının temeli: Et haşlanmış yağsız (veya salam), yumurta, patates, salatalıkturşusu, bezelye konservesi, havuş (isteğe bağlı), mayonez.

Cafe Pepela dedi ki...

Merhabalar!
Rus mutfağını seviyorum:)
Çorba olarak : Borşç favorim,kurabiyede 'oreshki'
pasta da ise kesinlikle 'modevik'
Güzel bir paylaşımdı,gönlünüze,emeğinize sağlık.
Kalbi selamlarımla

Adsız dedi ki...

yalnız "modevik" deyil canım,"medovik" o:))

serguzest dedi ki...

Yalnız "deyil" değil, "değil" canım:)