Hamilelikte Beslenme, Gıdalar Hakkında 4


Hamilelik Günlüğü- Dr. Christine Harris,  (Acıbadem Hastanesi Tavsiyesi)

sf.73
  • Ceviz, kaju, badem ve yer fıstığı gibi yemişler hamilelik sırasında önemli protein kaynağı olabilirler. Bunlar aynı zamanda kalbe dost yağlar yönünden de önemli kaynaklardır.
sf..74 - 75
  • Tüm narenciye ürünleri gibi limonda hamilelik döneminde mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
  • Hamileliğiniz sırasında frambuaz ya da çilek bulabiliyorsanız yiyin. Bunlar lifler, fitokimyasallar, beta kroten ve C vitamini açısından iyi kaynaklardır.
sf. 77
  • En iyi A vitamini kaynakları sarı sebzeler ile kuru kayısıdır. 
  • Hamileliğiniz sırasında tam tahıllı gıdalar ve kuru baklagiller ve bezelye gibi, tohum sebzeler tüketmeyi düşünün.Bunlar hem demir hem de protein yönünden en iyi bitkisel kaynaklardır.
sf.79
  • Marul yemeden önce çok iyi yıkanmalıdır, ancak vitamin kaybına yol açacağı için suya bastırılmamalıdır. Kıvırcık salata büyük oranda sudan oluşsa da, marul yeşil yapraklı sebze olarak sınıflandırılır.
sf. 80 - 81
  • Kurutulmuş meyveler meyve tazeyken barındırdığı tüm mineral ve vitaminlerin yanı sıra harika doğal şeker kaynaklarıdır. Kuru meyveler şekere karşı ideal bir alternatiftir ve yanınızda taşınması kolaydır.
  • Sardalye harika bir kalsiyum kaynağıdır.
sf. 82 - 83
  • Bir adet iri çiğ dolmalık biberde 94 mg C vitamini vardır (hamilelik sırasında alınması gereken gereken günlük miktar 70 mg'dır). Pişmiş bir adet iri dolmalık biber 70 mg kalsiyum vitamini sağlar.
  • A vitamini sümük mukozalarının ve cilt sağlığının korunmasında rol oynar ve kemik gelişimini destekler. Domates suyu harika bir A vitamini kaynağıdır.Öte yandan yüksek dozda A vitamini toksik etki yapar ve karaciğere zarar verir. 
  • Patates hamilelik sırasında ucuz ve besleyici bir gıdadır. 
sf. 84 - 85
  • Hem bebek hem de plesanta demire ihtiyaç duyar. Çünkü demir hamilelik döneminde kan hacmi ile alyuvar üretimindeki büyük artışı destekler. C vitamini ve bakır, demir emilimini kolaylaştırır. Eski kırmızı kan ücrelerindeki yeniden kullanımı oldukça verimlidir.Kırmızı erik suyunda diğer meyva sularına göre 10 ila 40 kat daha fazla demir bulunur ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Bakır hemen tüm gıdalardan  sağlanabilir ve C vitamini de taze turunçgillerde bol miktarda bulunur.
  • Düşük yağ ve yüksek karbonhidrat içeren meyve ve sebzeler arasında patates, kırmızı Meksika fasulyesi, nohut, börülce, bezelye, taze fasulye, ketçap, kuru kayısı, muz, hurma, kuru erik, kuru üzüm ve karpuzda bulunur. 
  • Eğer hızla toparlanmaya yardımcı bir içeceğe ihtiyacınız varsa yüksek karbonhidratlı, düşük yağ içeren bu seçenekleri deneyin: kayısı suyu, üzüm suyu, limonata, portakal suyu, greyfurt suyu ve kızılcık suyu.
sf. 86 - 87
  • Yiyeceklerinizi tuz yerine sarımsak, soğan, zencefil, fesleğen, taze kişniş, kırmızı biber ve limonla tatlandırın. Bazı kadınlarda tuz alımını sınırlandırmak hamilelik sırasında su toplamalarını ve şişlikleri azaltmaya yardımcı olur.
  • Peynir hamilelik sırasında iyi bir besin seçimidir, çünkü sütte bulunan pek çok besin maddesinin konsantre bir kaynağıdır. Peynirden alınan protein, aynı miktarda etten alınan proteinle aynıdır ve daha ucuzdur.
Not: Bu konu hakkında detaylı bilgiye ilgili kitaptan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: