Rusya'yı Keşfetmeye "Golden Ring(Altın Halka)" İle Devam Ediyoruz




Uluslararası Kadınlar Derneği Moskova'nın ilgi gruplarından biri olan "Rusya'yı Keşfet" grubundaki ikinci dersimize Moskova Devlet Üniversitesi Demiryolu Mühendisliği Bölümü'nde katılmak üzere yola çıkıyorum. İlk gelişimde küçük bir Mendeleevskaya turu yapıp semti iyice bellediğimden adresi bu sefer elimle koymuş gibi buluyorum. İlk derste, dondurucu soğuk yüzünden sadece üç kişiyken, bugün daha kalabalığız. Grup liderimiz, serçe gibi pır pır dolaşan öğrenciler, katılımcılar ve öğrencilikte ikinci baharını yaşayan ben... Hepimiz hazırız ve ders başlıyorrrr.
Ders : Rusya'yı Keşfet
Konu : Golden Ring
Öğretmen : Dimitry Pankratov
Sınıf Başkanı : Lubov Kalmykova
Nöbetçi Öğrenci : Adlarını bilmediğim cici cici kız öğrenciler
Golden Ring'in, Rusya'nın en eski ve populer gezi rotası olup Rusya'nın tarihini, kültürünü ve geleneklerini öğrenmenin güzel bir yolu olduğunu öğreniyoruz. Moskova'nın kuzeydoğusunda bulunan, Rus tarihinde önemli rol oynayan eski ilginç Rus şehirleri, 12-17 yüzyıllara ait benzersiz Rus mimarisinin ve tarihinin eserleri ile dolu olup bir çember şeklinde sıralandıklarından Altın Halka adı ile çağırılmaktalar. Bu geziyi bir şehirden başlayıp diğerlerini ziyaret ettikten sonra tamamladığınızda yine başlangıç noktasına gelmiş oluyorsunuz. Golden Ring turu, Rusya'nın tarihi hakkında pek çok bilgi vermekte olup gerçek Rusya'yı görmek isteyenler için iyi bir fırsat. Ayrıca bu şehirlere günübirlik geziler de yapılabilir. Havalar biraz daha ısınınca şahsen ben öyle yapmayı düşünüyorum. Haydi şimdi az laf, çok resim deyip bu şehirlerde kısa bir gezintiye çıkalım.

VLADIMIR
Golden Ring'in ilk şehri. Moskova'nın 179 km kuzey doğusunda olup Nizhniy Novgorod'a giden tren yolu üzerinde. Bu eski Rus şehri 12. yüzyılda Rusya'nın başkenti. Aşağıdaki eserlerin soldan sağa isimleri : Golden Gate, The Assumption Cathedral, The Cathedral of Saint Demetrios

BOGOLYUBOVO
Vladimir'in 10 km kuzeybatısında olan bu Bogolyubovo çok küçük bir yerleşim yeri. Resimler soldan sağa: The Church of the Intercession on the river Nerl , The Bogolyubovo Convent. The ensemble of Prince Castle


SUZDAL
Suzdal, Vladimir'in 38 km kuzeyinde olup Rusya'nın en eski kasabalarından ve Rus ortodoks dininin merkezlerinden biri olan sakin bir kasaba. Eski mimari yapıları korumak için resmi olarak korunuyor ve endüstriden uzak tutuluyor. Burada etrafta gezinti yapabilir, Kremlin'i, manastırları, kiliseleri ziyaret edebilir, Rus krebi blini yenilebilir.


KIDEKSHA
Suzdal'ın 4km kuzeyinde bulunan eski bir yerleşim yeri. Adı ilk defa 13.yüzyıl tarih kitaplarında geçer. Kideksha, Kuzey Rusya'nın en zenginlerinden olan Suzdal Düklüğünün sanat e el sanaları merkezlerinden biri. Church of SS. Bu köy mimarisi ile Rus tarihini temsil eder. Kuzeybatı Rusya'nın ilk taş kilisesi burada. Resimler: Boris and Gleb, The Sacred Gates

IVANOVO
Suzdal ve Kostroma arasında büyük bir endüstri şehri ve Rusya'nın en önemli tekstil merkezlerinden biri. Bu ilginç şehirde mimari yapılar koruma altında. En iyi ahşapların, mermerlerin, bronzların kullanıldığı konaklar görülmeye değer. Burada yapılan kumaşlar özellikle patıska dünyaca ünlü(ymüş). Ivanovo Rusya'nın bilinen sanat merkezlerinden biri olup minyatür ve ikon boyamacılığının okulu olan eski köylerden Palekh ve Kholuy'e çok yakın.

KOSTROMA
Moskova'nın 340 km kuzeydoğusunda olan bu şehir Kostroma ve Volga nehri arasında bulunuyor. St Ipath Manastır'ı kasabanın mimari ve tarihi cazibesi. Eski Rus ahşap evlerini görmek isteyenler için manastırın hemen yanında ahşap mimari müzesi bulunuyor. Burada yapılacak en güzel şeylerden biri de, sabah erken saatlerde ahşap evlerin bulunduğu ve alışveriş yapabileceğiniz sakin merkez caddesi boyunca veya Volga Nehri boyunca yürümek.


YAROSLAVL
Mokova'nın 260 km kuzeyinde bulunuyor. Kotorols Nehri'nin Volga Nehri ile buluştuğu yerde 12.yüzyılda kurulmuş. Büyük bir şehir. Şehir merkesinde bir yere gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Volga nehri boyunca bir çok ilginç eski evler, kiliseler ve müzeler görebilirsiniz.

ROSTOV
Yaroslavl'ın 60 km güneyinde ve Moskova'nın 190 km kuzeybatısında bulunan bu eski kasaba, Nero Gölü'nün kıyısında bulunuyor. Rostov Meydanı'nda muazzam Assumption Katedrali var. Katedralin çanları Rusya'nın en ünlü ve en büyük çanları arasında ki bunların en büyüğü 32 ton ağırlığında. Beyaz taşlardan yapılan Kremlin'in etrafı kulelerle çevrili olup içinde korunan bir çok eser bulunuor.

PERESLAVL-ZALESSKY
Moskova ve Yaroslav arasında bir taşra kasabası olup Pleshcheevo Gölü kıyında. Golden Ring'in en çekici kasabalarından biri. Burada 4 aktif manastır ve bir çok kilise bulunuyor.

SERGIEV POSAD
Moskova'dan 70 km uzaklıkta olan şehir Ortodoks dininin önemli merkezlerinden biri. Burada Rus dinsel sanatı vemimarisinden değerli örnekler bulunuyor. Moğollara karşı yapılan bir savaşta, savaşın Rahip Sergi tarafından yapılan dualarla kazanıldığına inanılmış ve şehre bu azizin adı verilmiş. Hala Aziz Sergi'ye sayglarını sunmak isteyen insanlar hala Ruzya'nın her yerinden Sergiev Posad'a gelir. Buranın ünü ayrıca Matruşka bebeklerinin ilk çıkış yeri olması. Gezi planımda ilk olarak Sergiv Posad var. Havaların biraz daha yumuşamasıyla kendimi vuracağım buraya.


ALEXANDROV
Moskova'nın 100 km kuzeydoğusunda bulunuyor. Ortaçağ Rus prenslerinin yaşadığı yer. Bu nedenle Rus tarihinde önemli birçok olaya ev sahipliği yapmış.

YURIEV-POLSKY

UGLICH

Ders Geleneksel Rus el Sanatları ve Mutfağı ile devam etti ama onu ayrı bir yazıda sizlerle buluşturacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere....

Sevgiler

2 yorum:

Selnaz Uskuc dedi ki...

bayildim seninle karsilikli konusmak isterim golden ring dersini

Nesibe dedi ki...

Çok iyiymiş, yapılar muhteşem ve hazır oradayken bu turu mutlaka yapın bence...