Hermitaj'da Çocuk Şenliği




Hermitaj Bahçesi adını duyup bunun sadece Saint Petersburg'da olduğunu düşünmeyin. Bir tane de Moskova'da var ve ben çok şanslıyım ki çok neşeli bir günde oradayım. Hermitaj Bahçesi'ne ulaşımımız kolay oluyor. Mayakovskaya (Маяковская) metro istasyonunda indikten sonra Tverskaya Caddesi'nde(Тверская улица), Staropimenoskij Sokağı'na (пер. Старопименовский; bir köşesinde Grand Merriot Hotel'in bir köşesinde ise bir Çin restoranının olduğu sokak) giriyoruz. Aslında asıl yol oradan bir sonraki sokak ama bazı çalışmalar nedeniyle kapalı olmasından dolayı Grand Merriot Oteli'nin bulunduğu sokaktan giriyoruz. Bu sokağı devam edip ilk sağdan dönünce hedefteki Degtyarnıy Sokağı'na (пер. Дегтярный)varıyoruz. Sokağın sonunda Malaya Dimitrovka Caddesi'ni (ул. Мал. Дмитровка) geçince Uspenskiy Sokağı'na (пер. Успенский) gelmiş oluyorsunuz. Bahçenin girişi o sokağın devamında solda. Eğer bu bahçeye gitmek isterseniz kaynaklar kısmındaki linkten bahçenin haritasına da ulaşabilirsiniz.

Yol boyu gördüğümüz binalar ve kilise yolu keyifli kılıyor ve bizi aynı zamanda bir mimari yürüyüşte olduğumuz moduna da sokuyor.


Sıradan bir bina gibi duruyor değil mi? Ayrıntılar öyle söylemiyor ama.






Kilisede fotoğraf çekilemez işaretini görmeyince ve ortalıkta da fazla kimse olmayınca sizinle paylaşmak için bir kaç fotoğraf alıyorum bu yeşil kubbeli güzel kiliseden. Moskova'daki kiliselerin çoğunun içinde burada da olduğu gibi altın yaldızlı ikonlar egemen.





Sade ama şık bir süsleme ve Moskova'dakilerden farklı bir sitil!



İşte hermitajın yan kapısından giriyoruz bahçeye. Ana girişten gelmek isterseniz Karetniy Caddesi'nden (ул. Каретный Ряд) gelmeyi de tercih edebilirsiniz. Metrodan sonra takip edeceğiniz yolun krokisini kaynaklarda verilen linkte bulabilirsiniz.



İşte bu da ana kapı. Bu parka ikinci kez gelişim. Dolayısı ile iki geziden de fotoğraflar var. Her iki halini de göreceksiniz parkın. Kalabalık olanlar Phoebe Taplin'in grubuyla geldiğimiz çocuk şenliği gününden. Bu şenlikler sonradan öğrendiğime göre eski komünist bloğu ülkeleri tarafından 1 Haziran olarak kabul edilen Uluslararası Çocuk Günü nedeniyle yapılıyor. O gün o kadar sevdim ki bu parkı, aynı hafta sonu eşime de göstermek istedim. Ama ne yazık ki hafta sonu gittiğimizde çocuk şenliğinin yerinde yeller esiyordu. Meğer kutlamalar sadece o güne has ve saat 12:00-18:00 arasındaymış. Neyse önce şenlik resimlerine bakalım.


O kadar canlı, neşeli ve renggarek ki park, insanın burada çocuk olası geliyor. Balonları görünce küçükken alıp kaçmasın diye bileğime bağlanan uçan balonları hatırlıyorum. Nasıl bir şeydir bu balonlar; bütün çocukları mutlu etmeyi her dönem başarır!



Çok eğlenceli kostümler!














Bir tarafta da çocukların yüzleri boyanıyor diğer tarafta çuvalla yürüme yarışı, sopanın altından geçme, ip atlama gibi yarışmalar düzenleniyor.



İşte eşimle hafta sonu yine buradayız.


Burada da kendime göre bir şeyler buluyorum.


Eğer güvercin meraklısı biri iseniz çok çeşidini burada bulabilirsiniz.


Bahçede bir tiyatro, bir de opera binası bulunuyor ve çeşitli aktiviteler düzenleniyor. Bu aktiviteler hakkındaki bilgiyi kaynaklarda bulunan linkten edinebilirsiniz.








Buradaki kafe aslında belki kafe demek yanlış olur, çünkü tentesinde yazdığına göre "Çayhane"(чайхoна )! Tercüme etmeden direkt okunduğu gibi yazıyorum. Zaten burası bana koltuklarıyla, nargilesiyle Tophane'yi anımsatıyor. Bu nedenle ismine şaşırmıyorum. Muhtemelen böyle bir fikirden esinlenerek yapılmış. Sigara içmememe rağmen elmalı nargilenin kokusuna bayılırım. İşte burada da o koku var. Çok oturmak istiyorum. Ama bir maruzatımız olduğundan içimde kalıyor ve başka bir gün inşallah deyip yakın zamanda gelmeyi akıl defterime yazıyorum.





Bu anıt 14 Şubat 2006'da, Sevgiler günü şerefine konulmuş bir modern sanat çalışması.


Victor Hugo'nun bu büstü 200 yılında Paris belediye Başkanı tarafından Moskova'ya hediye edilmiş.


Bahçede gezimizi tamamlayıp Tverskaya Caddesi'ne doğru yürürken Nastasinskiy Sokak (Настасьинский пер.) 9/5'd Moskova'da pek benzeri olmayan aşağıdaki yapı ile karşılaşıyoruz. 1916'da mimar Vladimir A. Pokrovsky tarafından tasarlanan bina, Hazine Binası olarak inşa edilmiş.






Tverskaya Caddesi'ne çıkmamızla birlikte Puşkin Meydanı'nda Puşkin heykelinin önünde bir kalabalık ve bir sahne görüyoruz. İnsanlar buradaki anıtının önünde, soylu bir ailenin çocuğu olan, yabancı eğitmenlerin yetiştirdiği, sekiz yaşında Fransızca'yı anadili Rusça kadar iyi konuşan Puşkin'in doğum gününü kutluyorlar. Puşkin gerçekten çok özel bir çocukmuş. 11 yaşına geldiğinde Fransız Edebiyatını neredeyse ezberlemiş ve o yaşında Fransızca şiirler ve komediler yazmaya başlamış. Bu arada sahnede bir soprano artık ilahiler mi aryalar mı bir şeyler söylüyor ve insanlar da getirdikleri çiçekleri anıtın önüne bırakıp törene katılıyor. Bir diğer sanatçı grubu da sahne almak için kenarda sıralarını bekliyor.




Birazı sürprizli birazı da planlı olan gezimizi tamamlıyor yeni bir haftanın arefesinde evimizin yolunu tutuyoruz.

Kaynaklar:


Hiç yorum yok: