Bayramı Bayram Gibi Yaşamak ve Daha Önemlisi Yaşatmak İçin


Bu bayram gelin bir değişiklik yapalım, bayramı bayram tadında yaşamak için daha önemlisi yaşatmak için kolları sıvayalım. Bizim çocukluğumuzda heyecan içinde yaşadığımız bayramları çocuklarımıza da aynı şekilde yaşatmak, onların da hafızalarına unutulmaz bayram anıları eklemek için yapalım bunu. Eğer bu heyecan yavaş yavaş son buluyorsa,  unutmayalım ki bizim jenerasyonun bir ayıbı bu! Yüzyıllardır süregelen geleneklerin bizim dönemimizde ortadan kalkmasının sorumluluğunu almak istemiyorsak, haydi durmayalım, bir şeyler yapalım. 




Çocuklarımızın bayram heyecanını yaşamaları için yapmamız gereken ilk şey bana göre "Bayram" sözcüğünü olabildiğince sık kullanmamız. Çocuğumuz farkına varmalı yaptığımız temizliğin "Bayram Temizliği" olduğunun.  Çocukluğumda bayram seremonisi  "bayram temizliği" ile başlardı. Gelin işe buradan başlayalım. Yapacağımız şey çok basit. Evde temizlik var diyeceğimize evimizde "Bayram Temizliği" var diyelim. Çok basit ama etki yaratacak, emin olun!



Ve yaptığımız şey alışveriş değil muhakkak "Bayram Alışverişi" olmalı.


Arefe günü bayram için yapacağımız yemeğin adı da "Bayram Yemeği" olmalı. Yemek yapıyorum değil, "Bayram yemeği yapıyorum" diyelim çocuklarımızın yanında. Çocuğumuz bu bayram da neymiş desin, merak etsin, bayram gelmeden önce evde esen "Bayram Rüzgarı"nı hissetsin öyle değil mi? 
Çocukluğumda annem her bayram genellikle aynı yemekleri yapardı. Yöresel ayran aşı çorbası, yaprak sarması, kuru fasulye, su böreği, tabi ki pilav ve çoğunlukla da tatlı olarak burmalı süslerdi soframızı. İşte ne zaman bu yemeklerin bir kaçını bir arada görsem bu bana bayram günlerini anımsatır. Böyle bir anımsamayı çocuklarımıza da yaşatmak için yapacaklarımızın çok çeşit ve çok zahmetli olması şart değil ama tabi ki yapabileceğimizin en iyisini yapmak için uğraşmalıyız. Önemli olan bayram için özel bir şeyler yapmamız ve bunu çocuğumuzun fark etmesi gerektiğine inanmamız.  



Bayram yemeklerimiz hazır olduğuna göre şimdi "Bayram Banyosu" zamanı. Bayram sabahı  diğer işlerin arasında çocuklarımızı yıkamaya vakit ayıramayabileceğimizden bu işi arefe günü halledebiliriz.

Arefe günü yapacağımız bir diğer şey ise saçlarımızı taramak ya da taratmak. Bayram sabahı bir çok başka işimiz olduğundan yine buna da zamanımız olmayacaktır. 



Saçlarımız da tamam olduğuna göre artık bir çiçekçiye gidip eve taze "Bayram Çiçeği" alabiliriz. Çocuğumuz duymalı "Bayram Çiçeği" aldığımızı. Taze çiçek her zaman evimize  enerji ve bize mutluluk vereceğinden bu gücü bayram günü de  kullanmayı ihmal etmeyelim.


Bayram için çocuklarımıza yeni elbiseler almak bayram için yapılacak en önemli hazırlık belki de. Mümkünse bu "Bayram Alışverişini" çocuklarımızla beraber yapalım. Eğer herhangi bir sebepten alamadıysak yeni giysiler, çocuğumuzla beraber kendi dolabından seçelim bayramda ne giyeceğini. Onu bayram için yıkayalım ve bayram için ütüleyelim. Ve bana göre olmazsa olmaz, askılarıyla yataklarına yakın bir yere asalım. Yarın bir "Bayram Sabahı"na uyanacağını söyleyip öyle verelim iyi geceler öpücüğünü. 
Bu arada kendimize de yeni bir şeyler almak bayram sabahlarını bizim için da daha keyifli kılacak. Mutlu olmak ve mutlu etmek istiyorsak bunu kendimizi ihmal ederek başaramayacağımızı unutmayalım.

Arefe gecesi yapacağımız önemli işlerden bir diğeri ise "Bayram Kahvaltı"nın hazırlıklarına başlamak olmalı. Ertesi gün çocukları ve kendimizi süslemekle zaman kaybedeceğimiz için bu işlerin bir kısmını arefe gecesinden yapmak, özenle hazırlayacağımız kahvaltı sofrasını eşimiz camiden dönmeden yetiştirebilmemiz için çok yardımcı olacak.



Evet nihayet "Bayram"a kavuştuk. Erkenden kalkıp bir duş alalım. Eşimizi "Bayram Öpücüğü" ile uyandırıp aldığı duştan sonra onu camiye uğurlayalım. Ne yazık ki televizyonda bayram programı bulmak zor olduğundan varsa televizyondaki bayram programları ile ya da daha önceden seçtiğimiz bayram müzikleri ile evimizi doldurup şenlendirelim. Kahvaltı hazırlıklarına başlayalım. Üstümüzü giyinip hazırlanalım. Kızlarımıza yapabileceğiniz güzel saç modelleri başka bir yazımdan buradan ulaşabilirsiniz. Sonra yüzümüzde gülümsemeyle eğer bir de Barış Manço'nun şarkısını söylersek oh ne ala ne mutlu, çocuklarımızı öpüp koklayıp onları da kaldıralım (sabah erken kalkabilmeleri için akşam erken yatmaları gerektiğini de göz ardı etmeyelim).  Çocuklarımıza bayramlıklarını giydirmeyi, kirlenir düşüncesiyle, kahvaltı sonrasına ertelemeyelim, onları pijamalarla kahvaltı sofrasına oturtmayalım. Elini yüzünü yıkadıktan hemen sonra çocuğumuza güzelce elbiselerini giydirip saçlarını tarayalım ve "Bayram Kahvaltısı" hazırlıklarının son rötüşlarında bize yardım etmeleri için onları teşvik edelim. 

Artık babamızda camiden geldiğine göre işte ailede bayramlaşma zamanı. Herkes muhakkak birbirini öpüp iyi bayramlar dilemeli. İşte şimdi bayram hediyelerini vermenin tam zamanı!


Artık diğer günlerden daha da bir özenle hazırladığımız kahvaltı sofrasına oturma zamanı. Önemli olan soframızda ne olduğu değil aslında. Diğer normal günlere göre, ne kadar daha önemseyerek hazırladığımız ve mümkün mertebede nasıl farklılıklar eklediğimiz, süslediğimiz. Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz sevgili Müge'nin  muazzam  kahvaltısı, hepimize çok güzel fikirler veriyor. Bunun gibi özenli bir kahvaltı hazırlamak isterseniz detaylarını "Hünerli Bayanlar" 'da bulabilirsiniz.


Kahvaltı sonrasında bir dakikada hazırladığımız köpüklü "Bayram Kahvesi içmeli! Artık karınları da doyduğuna göre miniklerin şeker yeme zamanıdır öyle değil mi! Kendimiz ve ailemiz için güzel şeyler yapmak konusunda bizi engelleyen şeyin üşenme olduğunu unutmayalım. Üşengeçliği bir kenara bırakalım ve daha renkli ve neşeli bir ev için harekete geçelim. 


Çocuklarımızı bayramda sevindirmenin türlü yolları var. Aklıma gelen bir kaç tanesini sıralıyorum. İlki eğer vaktiniz varsa şekerleri çikolataları ambalajlayarak onları her zaman ki hallerinden biraz daha neşeli bir hale  getirmek, yani "Bayram Şekeri" formuna sokmak. Bunları bir sepet içine koyup çocuklara ikram ettiğimizde onların gözlerinde oluşacak ışıltıyı hayal edelim. Bu ışıltı bize bunları yapmak için gereken motivasyonu  verecektir.
Misafir ve kendi çocuklarımız için hazırlayabileceğimiz  şeker paketlerine bir kaç örnek:



Şekere alternatif bu sevimli kurabiyelerden yapabilir ya da yaptırabilirsiniz.  



Şekerleri ya da bayram harçlıklarını da çeşitli cins malzemeden hazırlayabileceğiniz aşağıdaki gibi keselere koyabilirsiniz. Diğerleri gibi bu da yaratıcılığa kalmış. Bu arada sizden istediğim kendi fikirlerinizi de burada bizimle paylaşmanız. Ne yapabileceğimiz konusunda fikir üretmeniz ve yaptıklarınızın resimlerini ayseningazetesi@gmail.com adresine ulaştırarak buradan yayınlamama izin vermeniz. Sadece şekerler, hediyeler ile ilgili değil, bayram gününe ait ne varsa çocuklarınızın resimleri, bayram menünüz, aile fotoğrafınız, bayram hediyeleriniz, gülen yüzleriniz ne olursa gönderin onları yayınlayayım. Bayram gününü bayram gibi yaşama amacında olan insanlar olduğunu görmek beni ne kadar mutlu edecek bilemezsiniz. Gönderilerinizi şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum.





Eğer bunlarla uğraşmak bana göre değil diyorsanız ufak tefek de olsa almış olduğunuz hediyeleri(araba, bebek, kitap her şey olabilir) bu neşeli paketlere koymak ya da güzelce ambalajlamak da çocuklarınızı mutlu etmeye yetecektir. Eğer hediyenin formu müsaitse  ambalajının bon bon şekeri gibi yapılmasını tercih ederim. Üstelik yapımı çok basit. Üstteki resimlerden birinde yapımı tarif edilen bon bon şekeri formundaki pembe şeker kutusu size  fikir verecektir. Sadece hediyeyi ambalaj kağıdına yuvarlayın, rulo yapın ve iki ucunu kurdalelerle bağlayın. Basit ama çok çekici.






Bu arada kapı kapı dolaşıp bayram ziyaretine gelen çocukları (hala kaldıysa) güler yüzle  karşılayıp onlar için muhakkak bir şeyler bulunduralım. Çocuklarımızı tanıdığımız komşulara gidip bayramlaşmaları için cesaretlendirelim. 

Mümkün mertebede özellikle yaşlı akrabalarımızı evlerinde ziyaret edelim. Yok eğer gidemeyeceksek bayramın ilk günkü taze heyecanı henüz varken daha evden çıkmadan arayalım onları. Ertelediğimiz zaman koşturmaca arasında kaynayıp gitmesine, arayamamıza ve daha sonra konuşamadığımız için üzülmemize imkan vermeyelim. Sadece yaşlıları değil benim gibi genç olup gözü kapıda "Bayram Misafiri" bekleyenleri de ziyaret edelim.


İşte artık büyüklerimizi ziyaret etmeye hazırız. "Bayram Günü" her ne aksilik olursa olsun, o günün "Bayram" olması nedeniyle bunun keyfimizi kaçırmasına ve bu güzel günde birbirimizi sudan sebeplere kırıp bunun bayram sevincinin önüne geçmesine izin vermeyelim. İnsanlara gülümseyerek, gözlerinin içine bakarak, ellerini sıkarak bayramlaşalım. Apartmanda tanımasak dahi karşılaştığımız kişilere, benzinciye ya da bir şey aldığımız esnafa "İyi Bayramlar" demeden geçmeyelim.




Akraba ziyaretlerinden sonra çocuğumuzun aklında iyi bir bayram anısı yaratacak bir diğer şey ise onu çocuk eğlence alanlarına götürmek olacaktır. Bayram günü buralarda çekilmiş bir kaç fotoğrafın,  yıllar boyu bu anıların taze kalmasına, onlarla yaşamasına yardım edeceğine eminim. Ayrıca aile büyüklerimize yaptığımız ziyaretlerde de aile fotoğrafları almalıyız. Hele de kadroda hiç eksik yokken!


İşte bayramın birinci (ve ikinci) günü bu ritüelleri tamamladıktan sonra ailecek bir iki gün ya da daha fazla şehir dışına kaçabilir ve küçük bir tatil yapabiliriz. Ama bayramın ilk gününü muhakkak ailelerimizle bayramlaşmaya ve bayramı yaşamaya ayırmalıyız.


Tabi bayram günlerinin bayram tadında kalması için "Bayram Trafiği" ne çok dikkat edelim, sonraki bayramları yas tutarak geçirmeyelim.


Unutmayalım ki bayramları bayram gibi yaşamak ve yaşatmak yapacağımız organizasyonlara bağlı olarak biz kadınların, annelerin elinde. Ailecek geçirdiğimiz mutlu bayram günlerinin bizim ve özellikle de çocuklarımızın belleğinde yaşamasına, gelecek kuşaklara aktarılmasına olanak verelim lütfen. Eğer bayramı bunun gibi geçirmeyi denerseniz bunun sizi ve çocuğunuzu nasıl mutlu ettiğini göreceksiniz. Sen, ben bir şeyler yapmazsak kim yapacak ve  çocukluğumuzu düşündükçe yüzümüzde tebessüm bırakan bu anıları kim yaşatacak, geleneği kim sürdürecek! Unutmayalım ki bizler büyüdük ama onlar hala çocuk. Mızıkçılık yapıp bayrağı yolun yarısında atarak pisti terk etmeyelim. Azimle, istekle onu bir sonraki kuşağa ulaştırmak, güzel bayram günleri yaratmak adına kolları bugünden sıvayalım.


Not: Kız çocuk kıyafetleri Mansoon'un, erkek çocuk kıyafetleri Zara'nın internet sayfalarından alınmıştır




Bayramla ilgili diğer yazılarım:

11 yorum:

Müge Hüner dedi ki...

Çok uzun zamandır okuduğum en uzun yazı!! :)
Hiç sıkılmadan, sonuna nasıl geldiğimi anlamadan...
Ellerinize kaleminize sağlık.
Her kelimesinin altını imzalıyorum, süper olmuş!

İçime bayram coşkusu doldu inanın :)
Sevgilerimle...

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Bayram heyecanı yaşamanıza katkıda bulunabildiysem ne mutlu bana! Yazım şimdiden amacına ulaşmış demektir.
Bu arada bayramda hazırlayacağınız sofraları çok merak ettiğimi de söylemeliyim. Bu yazıdaki nefis kahvaltı resimleriniz gibi umarım onları bizimle paylaşırsınız.
Sevgiler...

Nesibe dedi ki...

Bu yazıyı bende tek nefeste okudum... Süpersin... Bana bir sürü fikir verdi yazın... Bayramlarımızı daha anlamlı kılmak ve çocukluğumuzdaki bayramlara geri dönebilmek ümidiyle, Sevgiler...

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Çok sevindim bunu duyduğuma.
Bayram sonrası bekliyorum resimleri, anlaştık mı?

fatih dedi ki...

Bayramlara verdıgın onemı belkı de en yakından bılen bırı olarak senınle bayramları daha ıyı hıssedıp daha ıyı yasıyorum.oncelıkle bunun ıcın tesekkur ederım. Yazının her kelımesını hıssederek yazdıgını ve her bayram, bayramı bayram gıbı yasamak ıcın elınden geldıgını yaptıgını bılıyorum.Tum bunları hıssederek okudum cok guzel olmus ellerıne saglık canım

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Sen bir de üç kişilik bir aile olduğumuzda düşün nasıl bayramlar yaşayacağımızı. Camiden dönüşünü camda bayramlıklarımızı giymiş beklerken! O zaman daha da renklenecek, neşelenecek bayramlarımız!!!

Janset Acar Akkoyun dedi ki...

Bayramlara gereken onemi vermeyen biri olarak beni cok kotu fena ozendirdin gercekten! Kizim biraz buyusun soz dediklerini tek tek uygulayacagim. Sonucta ben onem vermiyorum diye onu mahrum etmeye hakkim yok, di mi? Cok guzel bir yazi, daha da guzel resimler...eline saglik.
Simdiden mutlu bayramlar ;))

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Yupppppiii!!!Janset bunu duyduguma cok sevindim. Super bir karar. Ne zaman ki baslarsiniz renkli, bayram gibi bayram gunleri yasamaya, iste o zaman yayinlamak uzere bekliyorum mutlu bayram gunlerine ait seker cimcimenin fotograflarinizi!!!

Janset Acar Akkoyun dedi ki...

Tamamdir, bu bayram da gecsin sonraki ilk bayram cicileriyle pozlarini yollarim, soz ;))

ruşyena dedi ki...

ancak şimdi zaman bulabildim ve takipte olduğum blogları geriye dönük okumaya başlayabildim... iyi ki kaçırmamışım bu güzel yazıyı... ne anlamlı ne güzel... detayları okudukça çocukluğuma döndüm sık sık... bunun için dahi teşekkür edebilirim ki yazı daha çok teşekkürü hakediyor... en başta yazanın duyarlı, güzel kalbine teşekkür ediyorum...

iyi bayramlar dileğimle.. sevgiler.

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Ruşen bunları duymak beni çok mutlu etti. Samimiyetiniz için çok teşekkür ederim. Eğer bayram gününüze ait fotoğraflarınızı yayınlanmak üzere paylaşırsanız çok sevinirim.

Sevgiler